От ПП-ДБ съзряха тайна договорка и координация между президента, лидера на ГЕРБ и на ДПС, като прогнозираха, че тази сглобка, наред със скритото участие на прокуратурата, се готви и за след изборите. Повод за заключението на Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов е скандалът с външния министър Стефан Димитров, отстъплението на Даниел Митов и отказът на ГЕРБ да приемат доклада за "Боташ", който, по думите им, ощетява държавата с по половин милион долара дневно.

"Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев, която в момента започва да се разпада и те се чудят как да си удържат сделката", пръв заяви пред медиите в кулоарите на парламента Кирил Петков. По думите му външният министър "не е с евроатлантически поглед".

"Напротив, вдигна веждите на доста хора, когато се изказа с доста проруска риторика. Защо беше сложен той?", пита Петков. Той е категоричен, че и Бойко Борисов, и Делян Пеевски много добре са знаели за неговата кандидатура, но впоследствие решават да го дръпнат. Според Петков предложеният от Димитър Главчев втори кандидат за външен министър, който да смени вече заклелия се - Даниел Митов, "има нормали европейски визии за външната политика, но явно е имало договорка" и затова се оттегля.

Като втори аргумент за извода си, че е налице договорка с президента съпредседателят на ПП изведе договора за "Боташ", заради който в НС беше насрочено извънредно заседание този следобед, но Росен Желязков разпусна пленарната зала в почивка, защото няма доклад на комисията.

"ГЕРБ казва, че имаме точка да обсъдим, но го няма докладът. Иведнъж ГЕРБ започва да брани служебното правителство на Радев. Енергийният министър е точно човекът на "Турски поток", прибави към подозренията си Петков и факта, че Владимир Малинов идва от "Булгартрансгаз". "Тази евроатлантическа кожа, зад която се крие Борисов, отдолу прозира сделка за енергиния министър, със сарафов и заместника му, с Радев и за "Боташ", смята Кирил Петков

И направи заключението: "Евроатлантизмът започва да се изпарява от въздуха и истината започва да излиза." Той поясни, че ПП-ДБ ще настоява докладът да бъде приет от НС и да бъде изпратен на прокуратурата. "Българските граждани не могат да плащат за нечии малки тайни", категоричен е бившият премиер от ПП.

Лидерът на ДБ Христо Иванов подкрепи тезата на Петков и добави, че очевидно между премиера и президента диалогът ще продължи, като добави, че "скритият коалиционен участник в това правителство е е и.ф. на главен прокурор Борислав Сарафов.

"Скритият коалиционен участник в това правителство и коалицията е Сарафов, защото той очевидно е осигурено неговото участие в коалицията, така че да прикрива гърба на Пеевски, така и по отношение на мръсната тайна "Ботош" за половин милион долара", установи Христо Иванов.

Иванов попита още как така по време на консултациите за служебно правителство и премиер Румен Радев е заявявал, че няма отношение към състава му, а сега изведнъж има отношение и повдига въпроса за външния министър. В същото време не повдигна темата за вътрешния министър Калин Стоянов, когото от ПП- ДБ поискаха да отхвърли.

Лидерът на ДБ отговори на въпроса и дали след изборите е възможно общо управление с ГЕРБ, като посочи, че партията на Бойко Борисов трябва да се определи - дали ще бъде вкарана в новата коалиция, която готвел Делян Пеевски, или ще иска да бъде част от реформаторско управление, визирайки ПП-ДБ.

"Всъщност зависи от ГЕРБ дали ще позволят да бъдат вкарани в сглобка, която Пеевски в момента програмира, с тази скрита архитектура на служебното правителство, която включва него, Радев, прокуратурата, кръгове около Радев, защото Росен Карадимов как се появява? Това коя част на левицата е?", каза Иванов. "Нали виждате очертанията на едно възможно мнозинство, ГЕРБ трябва да решат дали ще влязат в това, или ще продължим усилията за реформи", отсече лидерът на ДБ.

Той отрече ПП-ДБ да имат свои министри в този служебен кабинет и коментира оставането на Георги Гвоздейков, че той бил "прекупен", след като загубил представа политически къде се намира. "И да го пишеш на наша сметка, при положение че беше изключен от колегите от ПП, очевидно няма как", добави Христо Иванов.

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов пък наклони посоката отново към спецслужбите, които редовно критикува. И обвини ДАНС, че е бездействала за "Боташ". "Ето ви един класически пример за бездействието на специалните служби. ДАНС трябва да изпраща доклад на НС, не ние да изпращаме доклади. Когато става въпрос за националната. сигурност, за 1 милион загуби за държавата, българските служби ги няма", заключи Атанасов.

Дир.бг