Проблемите, които тресат испанския футбол в последната година могат да достигнат ново ниво, което да се изрази в изключително сериозни санкции като изхвърляне на клубовете от Европа и също така тежки последствия за националния тим.

Местният "AS" разкри, че заради опитите на правителството да се намеси в местната футболна федерация, испанският футбол е изправен пред изключително тежки санкции.

Припомняме, че след скандала с целувката на Луис Рубиалес, той стана обект на разследване за корупция, а преди седмици дори бе арестуван и разпитан. Съвсем логично Рубиалес вече не заема поста си на президент на федерацията, но неговия пост зае заместникът му Педро Роча, който също е разследван за корупция.

Тези промени станаха с намеса на Висшия спортен съвет на Испания, който е подразделение на министерството на културата и спорта, отговарящо директно за спортните федерации в страната.

Именно заради това от ФИФА и УЕФА са искали писмено обяснение от председателя на този съвет - Хосе Мануел Родригес-Урибес. Той е трябвало да обясни защо се е стигнало до намеса в местната футболна федерация, която по всички правила трябва да бъде изцяло независим от политиката орган.

Държавната намеса във футбола е едно от нещата, за които ФИФА и УЕФА са най-стриктни, а според "AS" първоначалното заключение да световната и европейската ценртала са, че в казуса са прекрачени някои ключови и забранени линии.

От ФИФА и УЕФА очакват повече детайли по казуса до петък, като също така двете централи очакват далеч по-подробно обяснение за случилото се от Родригес-Урибес.

А вариантите през испанския футбол са два. Единият е ФИФА и УЕФА да проведат своето разследване и да решат, че не е имало недопуситма държавна намеса във футболните въпроси и случаят да приключи.

Другият сценарий обаче е смущаващ. При доказване на непозволена държавна намеса, то испанският футбол ще бъде изхвърлен за конкретен период от време и от двете централи.

Това означава клубовете да не участват в надпреварите на УЕФА за един или повече сезони, а също така изхвърлянето на испанския национален тим във всичките му възрасти.

Едва ли подобно решение ще бъде наложено преди старта на Евро 2024, но пък санкцията може да окаже своето влияние върху квалификациите за Мондиал 2026, от които Испания да остане зад борда подобно на Русия.

Медиите в страна се опасяват, че разрастването на скандала може да има още по-шокиращи последствия, а те са свързани и с отнемането на домакинството за Мондиал 2030, което Испания спечели съвместно с Португалия, Мароко, Аржентина, Уругвай и Парагвай.

Дир.бг