Един от най-важните хора в екипа на "Ред Бул" обмисля сериозно преминаване в редиците на "Ферари". Става въпрос за дизайнерът Ейдриън Нюи, който е гуру в областта на работата си, а възможността изглежда все по-реална, защото в последните седмици усилено се говори, че той не желае да продължава работа в сегашния си отбор.

Нюи бе ключова част от силните години на "червените бикове" със Себастиан Фетел, спечелили четири поредни титли между 2010-а и 2013-а година, а сега продължава да работи блестящо и доказателство за това е доминацията на Макс Верстапен в последните сезони.

Подобно развитие би било втори голям удар за Скудерията, след като вече стана ясно, че от следващия сезон Люис Хамилтън ще кара за легендарния италиански отбор.

Според информация на ВВС 65-годишният Нюи вече е взел решението да напусне "Ред Бул", а сериозна роля в това имат и обвиненията към шефа на отбора Крисчън Хорнер, който вече е уведомен за желанието на легендарния дизайнер.

Договорът му изтича в края на сезона, като оферта към него вече има от "Астън Мартин", но според британското издание той е далеч по-заинтригуван от варианта да работи за "Ферари".

Изработените по дизайн на Нюи болиди са спечелили общо 12 титли при конструкторите и още 13 при пилотите. Той има пет триумфа с "Уилямс" като конструктор, а титли с отбора в онзи период са печелили Найджъл Менсъл, Ален Прост, Деймън Хил и Жак Вилньов.

Мика Хакинен става двукратен световен шампион с "Макларън" в кола на Нюи, като в един от случаите е взета и титлата при конструкторите.

"Ред Бул" пък е шесткратен №1 при конструкторите, а освен четирите титли на Фетел, има и още три на Верстапен - все в болиди, които са дело на Нюи.

Дир.бг