Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Лияна Йотова разкритикуваха в отделни изявления решението от вторник на служебното правителство да размрази проекта за строителство на частна детска болница. Година и половина след замразяването на проекта на Търговска лига за изграждане на частна детска болница в София - правителството разреши на същия инвеститор да построи многопрофилна болница с името "Мама и аз". 

Вчера служебното правителство изненадващо взе решение да одобри създаването на частна детска болница в София. Здравеопазването, особено детското, трябва да се развива като държавен приоритет, а не като нечий бизнес. Затова по време на служебните правителства, за които носих отговорност като президент, бяха отбити всички лобистки опити за приватизиране на детското здравеопазване. Това заяви в позиция на страницата си във фейсбук президентът Румен Радев.

Служебното правителство с премиер Гълъб Донев осигури терен за изграждането на Национална детска болница, изготви подробен устройствен план и осигури съдействието на Европейската инвестиционна банка за изграждането. За съжаление, впоследствие темата бе игнорирана, а днешното служебно правителство вместо да придвижи напред този проект, способства за превръщането на една общественозначима кауза в частна и за затвърждаване на практиката здравеопазването да работи на принципа на печалбите, а не в обществена полза, заяви президентът.

Румен Радев отбеляза, че с конституционните промени политическите партии и парламентът поставиха служебните правителства под свой контрол, но няма никакви признаци да го изпълняват. "Институциите са длъжни да отчитат недъзите на обществените системи и да ги коригират, а не да ги легитимират и задълбочават със собствените си решения. Призовавам правителството да преосмисли взетото решение за създаването на частна детска болница, а народните представители да упражнят контрола върху действията на изпълнителната власт, за който поеха отговорност."

На свой ред вицепрезидентът Илияна Йотова заяви пред журналисти в Първомай, че е била изненадана от решението на служебния кабинет за изграждането на частна детска болница в София, предаде БНР.

Много правителства се пазеха от това да подпишат подобен договор. Дано мотивите на Димитър Главчев са достатъчно убедителни, каза Илияна Йотова.

"За мен това беше изненада, защото цялата философия на промяната в Конституцията, на текстовете, това бяха поне мотивите на тези, които бързаха по време на един друг голям празник - навечерието на Коледа да приемат тези промени. Беше за това, че служебните кабинети трябва да изпълняват най-важната си функция - да подготвят прозрачно и честно провеждане на избори. Това са големи решения, сериозни решения. Единственото нещо, което мога да коментирам, е, че частната болница не трябва да елиминира или заплашва строежа на детската болница, на държавната детска болница, която поколения българи чакаме", категорична бе вицепрезидентът.

Държавната болница трябва да бъде построена, заяви Йотова.

"Но, това как да бъде построена, как да бъде устроена след това и ако дава достатъчно възможности и мотиви на добрите педиатри, аз мисля, че те ще предпочетат държавната болница, а всичко останало е на съвестта на служебния кабинет, който подписа това решение", заключи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът Илияна Йотова участва в 51-ото издание на Майските културни тържества в Първомай и официалното честване на празника на града.

По-рано от Фондация "Даная" обявиха, че ще съдят държавата за решението на Министерския съвет да одобри изграждането на частното лечебно заведение "Мама и аз" преди завършването на бъдещата Национална детска болница.

Премиерът Димитър Главчев увери във вторник, че частният и държавният проект не си противоречат. "Финансирането за държавната детска болница е осигурено, за персонал не мога да кажа", посочи Главчев. 

"Няма колизия между двете болници", уточни служебният премиер. 

Лечебното заведение ще може да работи със Здравната каса и ще предлага лечение както на деца, така и на пълнолетни, става ясно от съобщението на Министерския съвет.

Дир.бг