Призовавам служебното правителство незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница, взето във вторник. Това заяви съпредседателят на ДПС Делян Пеевски.

"Недопустимо е държавата да абдикира от главната си отговорност - опазване на здравето и живота на децата. Още по-недопустимо е да се създават разделителни линии и противопоставяне днес, когато повече от всякога се нуждаем от обединение", коментира Пеевски.

"Българските граждани трябва да научат кой подведе Министерски съвет да вземе подобно решение и чии лобистки интереси обслужи. Хората трябва да знаят защо и как се вземат решенията, които засягат най-ценния капитал за бъдещето на страната - нашите деца", категоричен е Пеевски.

Припомняме, че решението за частната болница доведе до реакции на Общественият съвет за създаване на Национална детска болница и фондация "Даная", президентът и вицепрезидентът. В бъдещата частна болница "Мама и Аз" се предвиждат само 40 легла за деца, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Процедурата по създаването на МБАЛ "Мама и Аз" е започнала през август 2022 г., обясниха от министерството. Съгласно представената проектна документация, инвеститорът "Търговска лига - Глобален аптечен център" АД има намерение да създаде МБАЛ "Мама и Аз", която ще осъществява дейност на адрес: София 1528, район "Искър", ул. "Продан Таракчиев" 20-22.

Лечебната дейност в болницата ще се осъществява по 39 медицински специалности, в 30 клиники и отделения, в които ще има общо 413 легла. "Мама и Аз" обхваща лечение на пациенти предимно над 18-годишна възраст, а в структурата на болничното заведение е предвидено само едно отделение по педиатрия. Това категорично се разграничава от намерението на държавата да подсигури изграждането на Национална детска болница само за лица до 18-годишна възраст с над 400 легла, добавиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Дир.бг