Треньорът на Левски - Николай Костов, за когото вчера се появиха слухове, че ще бъде освободен от поста, застана пред медиите на свиканата от него пресконференция, но в рамите на 25 минути общо взето нищо не каза.

Той заяви, че остава треньор на Левски, но пък след това доуточни, че говори за следващите 3-4 дни, поне до празниците. Едва след тях с Наско Сираков той ще диксутира в широк разговор бъдещето си.

Очевидно за хората в Левски празненствата са по-важни от акуталното състояние на отбора, което изобщо не е добро.

Левски записа серия от слаби мачове, като в рамките на пет срещи загуби четири пъти, при това категорично то водещите тимове в страната. 0:2 и 1:3 от ЦСКА, смущаващото 1:5 от Лудогорец и 1:3 от Черно море.

И като игра не бяха много положителните епизоди в изброените мачове, но сърдитият Николай Костов непрестанно повтаряше, че това е сложен и дългосрочен процес.

Той на няколко пъти повтори, че стилът му е твърде сложен за схващане, а дори добави, че той и щаба му непрестанно учат нови и нови неща. Очевидно това се случва на гърба на позорни резултати за Левски.

Костов първо се извини на журналистите за отношението си към тях след Вечното дерби в неделя, но след това отново им отговаряше гневно, защото очевидно и те не схващата твърде сложните му футболни идеи.

Липсата на резултати той отдаде на дисбаланс в отбора, продадените петима играчи и отново сложните идеи, които футболистите му бавно схващат.

Общо взето, Николай Костов поговори 25 минути без да каже нищо съществено. Нито защо водещите тимове бият Левски с лекота, нито защо на фона на заявените от него шампионски амбиции отборът е на път да изпусне и европейско участие, нито дали ще остане треньор от другата седмица или не.

"Сядам пред вас съвсем приятелски и добронамерено. Да не излезе накрая, че Костов се крие, защото вчера имахме и тренировка във фитнеса. Сега е моментът да се извиня на журналистите за агресивното си поведение след мача с ЦСКА. Винаги съм се старал да бъда коректен и внимателен.

Много съм засегнат от някои неща, които се случиха.Тежестта при толкова слаби резултати и серия загуби пада върху треньора.

Засегна ме изтичането на информация, на внушение, че Костов и някои от футболистите са имали конфликти на полувремето на мача с ЦСКА. Това не е вярно, сядам пред вас да опровергая тази неистина.

Друго нещо, което ме афектира бе това, че се иронизира играта на Левски. Иронията е романтичната игра. Искам да изтъкна пред всички, че романтичната игра е моя идея. Още в първите разговори с Наско Сираков го попитах дали знае с каква игра се занимавам аз.

За десетте месеца, в които работим не може да кажем, че се гордеем особено с работата, която свършихме, но не се срамуваме. За този период не всичко беше толкова лошо, колкот излиза в обществеността като внушение.

В моменти, в които изпитвахме затруднения, веднага следваше атака.

Не съм дошъл да оправдавам себе си, а да защитя хората, които работят с мен. Треньорски щаб, медицински щаб, играчи, администрация и ръководители. Това са и хора, които вярват в нашия футбол.

Нека бъдем обективни, за 10 месеца работихме с два различни отбора. За 10 месеца няма как да наложим този сложен футбол, който е труден за разбиране, камо ли за прилагане.

Ние търсим идеален баланс, за да развием идеите си за този вид игра. Много хора не разбират този вид игра, самите ние не непрестанно търсим нововъведения в този вид игра.

Аз не бях готов за протеста, който беше обявен три дни преди първия мач от шампионата, а той продължава и до днес. Но няма да задълбочавам, защото не искам да се оправдавам.

Всеки треньор прави грешки. Ето, споменахте мача с Лудогорец, където най-голямата грешка е моя.

Исках да завършва с този въпрос, но аз от Левски не съм освободен. То не стават така тия работи, със Сираков ще си дадем време. Сираков винаги ме е разбирал. Той е проницателен човек

Исках да говорим за самата игра, която е иронизирана. Фундаментът за печелене на резултати е играта, фокусът през целия този период беше нашата игра."

Дир.бг