Броят на мигрантите, пристигащи в Обединеното кралство след прекосяване на Ламанша, е достигнал нов рекорден брой за първите четири месеца на календарната година, като е скочил с 27% спрямо 2023 г., предаде ДПА.

Общо 7567 души са предприели това пътуване от януари до април, сочат предварителните данни на министерството на вътрешните работи.

Това е с 27% повече от броя на пристиганията, регистрирани през първите четири месеца на миналата година (5946), и с 13% повече в сравнение с данните, регистрирани за същия период на 2022 г. (6691).

Във вторник 268 души пристигнаха в Обединеното кралство с пет лодки, а пресичането продължи и в сряда.

Около 2132 души са предприели пътуването в 42 лодки през април, което предполага средно по 51 души на лодка през миналия месец.

Това е повече от средната стойност за март - 48 души на лодка, но по-малко от пиковата стойност от 56 души на лодка през септември 2023 г.

Данните идват в момент, когато Националната агенция по престъпността (NCA) съобщи, че четвърти мъж е бил арестуван по подозрение в имиграционни престъпления, след като миналата седмица петима мигранти загинаха при опит да прекосят Ламанша.

БТА