Българските ученици спечелиха осем медала на 41-вата Балканска олимпиада по математика, която приключи днес във Варна. На награждаването на победителите присъстваха служебният министърът на образованието Галин Цоков, кметът на крайморския град Благомир Коцев, представители на Съюза на математиците в България, началникът на Регионалното управление на образованието във Варна д-р Ирена Радева.

През последните две години има растеж на дванадесетотокласниците, които се явяват на матура по математика, посочи Цоков. По думите му за предстоящите изпити през този месец са подадени над 1400 заявления от абитуриенти. Служебният министър изрази своето задоволство от представянето на българите на Балканската олимпиада и коментира, че, за съжаление, ножицата на нашата образователна система е твърде отворена. Наред с тези даровити деца, които усилено работят целогодишно, има и такива, които не са мотивирани, посочи Цоков и припомни, че на външното оценяване след седми клас има ученици, които не се явяват на изпита по математика или получават служебни нули.

Според служебния министър на образованието сега, с изграждането на STEM-центровете в училищата, започва процес, който ще засили интереса на децата към природните науки. По думите му това изисква различен начин на преподаване, с повече интерактивна работа и интегрално обучение. Цоков уточни, че до момента над 300 училища започват да изграждат STEM-центрове, а около 1900 очакват втора оценка на концепциите си и ще започнат да сключват договори с Изпълнителната агенция за образование.

Ще опитаме да направим задачите по математика за външното оценяване за 10-и клас да са по-практически ориентирани, каза още Цоков. По думите му, ако учениците постигнат добри резултати, догодина такива задачи ще бъдат дадени и при оценяването на учениците в четвърти и седми клас. Според служебния министър следващата крачка ще бъде задачите да станат и по-интегрални. Тази промяна обаче трябва да бъде постепенен процес, защото ако стане изведнъж, децата няма да успеят да се справят, обясни Цоков.

Александър Велинов, секретар на организационния комитет на Балканската олимпиада, допълни, че през тази година участниците са рекорден брой – 137. В надпреварата са се включили 23 отбора от 22 държави. България, като страна-домакин, е участвала с два отбора. Българските ученици са спечелили общо два златни, два сребърни и четири бронзови медала. Златните са за Марин Христов от Софийската математическа гимназия и Деян Хаджи-Малич от Варненската математическа гимназия.

Велинов коментира, че традиционно участниците в отборите са от гимназиалния курс на обучение, като по-големите имат предимство, тъй като са учили повече материал. Тази година вторият ни отбор беше от по-малки ученици, за да дадем поле за изява и на тях, допълни Велинов. Той уточни, че българите се представят отлично и на други международни олимпиади по природни науки. По думите му сега са се прибрали участниците в Менделеевската олимпиада, която през тази година се е състояла в Китай. От там имаме златен медал, което се постига много трудно, каза Велинов.

БТА