Този сайт използва бисквитки

Добре
Петък, 24 Март 2017
 

 
Д-р Нейкова: Шумен е вторият град в страната с най-високия клас 5Д ехограф
Д-р Доля Нейкова
Д-р Доля Нейкова

Най-високият клас 5D ехограф Samsung Medison WS80A се намира вече в Шумен. Той е едва вторият в страната от такъв ранг и е собственост на АГ-специалиста д-р Доля Нейкова.

За качествата на медицинската техника, за разликите с останалите ултразвукови апарати и за това, на какъв етап от бременността и защо трябва да се използва новият апарат при бъдещите майки, разговаряме с д-р Нейкова, която работи с него в своя кабинет вече повече от месец.

Д-р Нейкова има зад гърба си дълга практика с високотехнологичната апаратура, като до сега тя е работила с модерен 4D ехограф. Д-р Нейкова е преминала през 8 квалификационни курса по ехография.

- Д-р Нейкова, от съвсем скоро разполагате с уникален за България 5D ехограф. Какво го отличава в сравнение с останалите апарати?

- Първо - това е най-нова технология ехограф, който излезе през 2015 година. В случая, говорим за възможно най-високия клас апарати, като в страната има само още един от същия ранг и той се намира в София. Основната разлика на този 5D ехограф с 4D-апаратите е, че има по-висока разделителната способност и се правят срезове в повече измерения. Има качена версия Elit, която дава по-високо качество на образа. Освен това съществува и опция Realistic view, благодарение на която можем да видим реалния образ на бебето.

- Тоест бъдещите майки ще могат да видят лицето на своето дете още преди появата му на бял свят?

- Точно така. Но всъщност най-важното и голямото предимство е, че това, което се вижда е наистина с много добро качество и може да се постави точна диагноза при проблем. Апаратът има много висока разделителна способност и дребни дефекти, които не могат да се видят с друг апарат, с този могат да бъдат видени, особено когато става въпрос за ехография на сърце. Защото сърцето е един много малък орган  и твърде късно разбираме, когато има някакви проблеми при него. Обикновено с останалите апарати те се виждат около 23-та - 25-та гестационна седмица. Докато с този апарат можем в много по-ранен етап да видим дефекти, когато става въпрос за големи проблеми.

- Кога една бременна жена трябва да посети Вашия кабинет за диагностика с ултразвуковия апарат?

- Ехографията се използва за установяване на структурни дефекти на бебетата. Когато става въпрос за хромозомен дефект, тя е помощен метод, а основният метод е кръвната проба, при която се установява синдром на Даун, синдром на Търнър, синдром на Едуарт и синдром на Патау. Измерванията, които се правят с тази цел обаче, се правят с високи класове апарати като този, защото благодарение на тях се виждат структури, които с други апарати не могат да бъдат видени. Биохимичният скрининг за Даун, Търнър, Едуарт и Патау се прави от 11-та до 14-та гестационна седмица. Това е ранният скрининг.  Късният се прави между 16-та и 19-та. Относно феталната морфология орган по орган – ранното изследване се прави между 13-та и 17-та седмица, а късното - между 22-ра и 25-та седмица. Препоръчителна е и още една фетална морфология, която да се направи в периода между 30-та и 33-та седмица. Освен това, важно е да отбележим, че тази апаратура не е само за изследвания по време на бременността. Тя се използва за диагностика на миоми, кисти на яйчниците, полипи, както и за откриване на яйчникови тумори.

- Апаратът има възможност за доплерово изследване на плода. Какво представлява то и защо е толкова важно?

- Доплерът е най-съвременната технология, която показва, когато има някакви отклонения в кръвните тоци: било то в пъпната връв, било то в съдовете на матката. Можем да прогнозираме евентуално страдания на плода, още преди да се появят тези белези на страдание. Тоест, когато видя патологичен доплер в някой от съдовете, мога да предположа, че това бебе в един определен момент ще започне да страда. В такъв случай зачестяват прегледите и по-често мерим кръвните тоци. А страданията на бебетата се изразяват или в хипотрофията им /тоест те остават по-малки бебета/ или започват да се появяват нарушения в сърдечната им дейност, което вече налага тяхното спешно родоразрешение /прекъсване на бременността/. Освен това, когато разполагаме с патологичен доплер, можем да прогнозираме, че в определени седмици майката може да развие прееклампсия /високото кръвно при бременните/. Можем да го прогнозираме много по-рано и съответно да се вземат мерки. Доплерът е наистина най-съвременният метод за установяване на страдания на бебетата и при RH-изоимунизация, която се наблюдава при бременни с RH отрицателна кръвна група и бебета с RH положителна кръвна група. Тогава бебето започва да развива анемия. Тази анемия преди време се диагностицираше, когато се вземе околоплодна течност, за да се определи, дали плодът страда или не и дали трябва да бъде прекъсната бременността. Сега с мерене на кръвните тоци в мозъчните съдове на бебето чрез доплера, можем да установим, кога то страда, без да се налагат инвазивни манипулации и да преценим, кога да бъде моментът на раждане. Освен това доплерът ни дава информация за туморите, тъй като има разлика в кръвните тоци на доброкачествените и злокачествените кисти, както и между ендометриозните кисти и миомите.
 

Д-р Доля Нейкова
гр. Шумен
ул. П.Славейков №12 ет.1 ап.2
тел. 054 831 332
моб.: 0887 839 979

neikova.com

Рекламна публикация

03.01.2017 15:07   24249
Изпрати на приятел
Сподели в Twitter
Сподели в Facebook
 


Втори етаж от къща, Център, 88 000 лв.
Втори етаж от къща на тиха и спокойна уличка в централната зона на града....
 
Магазин "Паркети+" очаква своите клиенти на ул"Искра"№4 , гр
Ламинирани,естествени и трислойни паркети и подходящи за тях...
 
Гарсониера, Гривица, 40 000 лв.
Продава гарсониера с площ 45 кв.м., състояща се от две стаи, мивката е...
 
Тристаен, Пожарната, 84 000 лв.
Продава се тристаен тухлен апартамент на четвърти етаж до Пожарната. Състои...
 
Обяви от ШУМЕН СИТИ
Реклама