Правната комисия към шуменския Общински съвет ще се събере, за да преразгледа Наредбата за организацията на автомобилното и пешеходно движение в частта й за паркингите. Това реши днес местният парламент по настояване на съветници от ГЕРБ.

Според тях общината неправомерно събира такса за престой за бъдещ период, като следва шофьорите да си плащат само реалното време на ползване на паркинг. Светлана Цолова също така напомни, че в действащата Наредба от 2008-ма е записано, че може да се плаща и за 30-минутен престой, а не само за кръгъл час. Тя настоя да се сформира специална комисия, но болшинството съветници бяха на мнение, че Наредбата може да се разгледа и от постоянната Правна комисия.

Генчо Гатев от БСП заяви, че въпросния нормативен акт си е добре, а само трябва да се потърси диалог с управата на „Паркинги, гаражи и благоустрояване“, относно спазването на текстовете. Думата взе омбудсманът Иван Капралов, който бе категоричен, че Наредбата трябва да се актуализира, най-малкото защото в нея се говори за „Синя зона“, а такава за 5 години не е създадена.

Дебатът по темата ще се състои на следващото заседание на Правна комисия на 2-ри април.

ШУМ.БГ