Собственикът на фалиралата шуменска "Топлофикация" Димитър Димитров изпрати днес писмо до основния си кредитор “Булгаргаз” с предложение да погаси по-малко от 1/3 от дълга, а останалите да се отпишат.

Димитров е съгласен да плати разсрочено за 5 години 6,17 млн.лв, което е 29,23% от дължимите 22 млн.лв. “Степента на удовлетворяване  в сравнение с това, което “Булгаргаз” ЕАД би получила при разпределение на имуществото по предвидения от закона начин, чрез пряка продажба от синдик, е недвусмислено в полза на приемане на предложения оздравителен план”, се казва в писмото. От ТЕЦ-а смятат, че при продажба на имущество държавният газов монополист би получил само 2,838 мл.лв, което е 12,71% от дълга.

В писмото си Димитров обяснява още, че за периода 2014-2018 г дружеството ще успее да постигне нетен паричен поток в размер на 8,366 млн.лв. От тях 6,223 млн,лв щели да дойдат от дейност /изграждане на 60 блокови локални газови котелни и захранване на общински обекти/, 2 млн.лв от продажба на материални активи и запаси и 126 хил.лв от стари вземания от клиенти.

Димитров казва още, че “Топлофикация-Шумен” ЕАД през следващите 5 години ще инвестира 4 млн.лв. От тях 3 млн.лв щели да дойдат от банков заем, който щял да започне да се изплаща след 2018-та. “Надяваме се, че в лицето на “Булгаргаз” ЕАД ще срещнем подкрепа на опитите си да възстановим дейността на “Топлофикация-Шумен” ЕАД и да постигнем по-справедливо удовлетворяване на вземанията на кредиторите”, пише още Димитров.   

"Писмото от "Енергоснабдяване" пристигна при нас, заведено е в деловодство и ще стигне до ръководството, но кога ще бъде разгледано не можем да ви кажем", заяви за ШУМ.БГ пресаташето на “Булгаргаз” Албена Илиева.

ШУМ.БГ