Шуменското село Панайот Волов се вдигна срещу плановете на общината да продаде 112 декара от землището му. Общественият съвет на селото смята, че “земята е най-ценното богатство и в никакъв случай не бива да се продава”, става ясно от писмо на кметския наместник Пенка Христова до кмета Красимир Костов и Общинския съвет.

12-те старейшини на селото преценили, че земите около Панайот Волов трябва да се дават на безимотни и малоимотни жители на селото, за да ги работят. Те не се поблазнили и от 20-те процента от цената, които по решение на Общинския съвет се харчат целево за благоустрояване на селата, чиято земя е продадена.

Комисията по земеделие към местния парламент разгледала въпроса и преценила, че 112-те декара от землището на Панайот Волов следва да се извадят от Програмата за управление и разпореждане с имоти общинска собственост, но окончателното решение ще се вземе на предстоящата сесия на 24-ти април.

Миналата година общината продаде около 2000 декара. Планирала е през 2014-та да се раздели със земя и сгради за 3,6 млн.лв.   

ШУМ.БГ