Министерството на отбраната няма да прехвърли на Шумен двата имота, които общината иска - погребите на Платото и поделение Лагера с поляната до кв. „Тракия“. Военните няма да подаряват и никакви други имоти повече в областта. Това каза пред журналисти днес в Шумен министърът на отбраната Ангел Найденов.

"Нека да бъде ясно, че достатъчно имоти сме предоставили в Шумен на различни държавни и други ведомства, включително и на община Шумен“, категоричен бе министърът. Той обясни, че министерството има свои нужди и предпочита да продаде поделенията, от които няма потребност.

Припомняме, че през 2011-та Министерството на отбраната дари на община Шумен три поделения – Тежкия полк, Пети полк и складовете зад Дивизията. През декември същата година Общинският съвет гласува единодушно искане на още два имота.

"Все пак ние имаме определени задачи, свързани със собствени приходи, и не бихме могли да изпълним тази задача, ако не продаваме. Трябва да намерим баланса между очакванията на общините и на държавните ведомства, свързани с имоти на МО, и очакванията на министерството да получи финансов ресурс, който да използва за решаване на други въпроси“, каза Ангел Найденов.

Министърът успокои, че няма намерение да съкращава размера на личния състав на БА в Шуменския гарнизон.

Преди импровизираната пресконференция министър Найденов разговаря във Военния клуб с  членове на местните военнопатриотични организации, военни от резерва и студенти. Той бе доведен в Шумен от депутатите Димитър Дъбов и Иван Иванов.

ШУМ.БГ