Директорът на СОУ „Н.Й.Вапцаров“ във Венец Селиме Кърджалиева е била уволнена днес по телефона. Това съобщиха на нарочна пресконференция пом.-директорът Михаил Милев, ст.възпитателят Димитър Димитров и учителят по история Румен Йорданов.

„Случилото се днес е в резултат на едногодишното управление на т. нар. тройна коалиция и натиска от местните феодали от ДПС“, заяви Милев. Той обясни, че от вчера Селиме Кърджалиева е в болница във Варна, а уволнението и е станало по телефона – нещо абсолютно недопустимо по закон.

Вчера в училището са пристигнали юристът на Регионалния инспекторат Кремена Маринова и гл. специалист ЧР Елеонора Георгиева, които трябвало да връчат заповедта за уволнение. Директорката не била там, а пом.-директорът Милев отказал да приеме заповедта. „По закон заповед за уволнение се връчва лично, аз не мога да приема от името на г-жа Кърджалиева тази заповед, още повече, че искаха да ми я връчат, само ако се подпиша предварително без да съм я чел. Аз отказах“, обясни Милев. В резултат на това, експертите от РИО оформили отказ за връчване, а след като никой от присъстващите учители не се подписал под документа, това направили самите представители на инспектората и шофьорът им.

Мотивите за уволнението на Селиме Кърджалиева не са ясни, тъй като никой не е чел заповедта. Според учителите натискът върху директорката бил с всякакви средства – всевъзможни проверки, обаждания по телефон, заплахи с писма, като основният акцент бил „Подай си оставката, за да не те уволняваме“.

При последната проверка от януари, която била удължена до 7 февруари, заради лошите метеорологични условия, от инспектората констатирали дребни пропуски, обясни Димитър Димитров. „Беше съставен протокол от 30 страници с предписания, които са изпълнени с изключение на едно, което не е от компетенцията на училището – извозването на учениците от последния час“, допълни той. Оказва се, че страна по договора с превозвача е общината, където е записано, че последният час за извозване е 16.50 ч., а последният час в училището приключва в 17.20 ч. Според учителите констатираните нарушения не са такива, които да дадат основания за уволнение.

„Днес в 8,30 часа сутринта в училището пристигна бившият ВРИД Мехмед Мехмед със заповед за назначаване и каза „От днес не си ти, аз отменям всички заповеди“, разказа още Михаил Милев. Според него това са абсолютно незаконни решения и назначения, а при разговор със Селиме Кърджалиева е станало ясно, че тя ще търси правата си в съда.

Всички уволнения са политически натиск, подобно е отношението не само при нас, но и с много други директори, в Хитрино натискът е по същия начин, категоричен бе и Румен Йорданов. Според него това е станало още по-фрапиращо след идването на новия началник на просветния инспекторат Върбан Върбев.

“Всичко си е свършено, каквото трябва да се свърши, по закон”, каза пред журналисти по-късно пред вратата на кабинета си началникът на РИО Върбан Върбев. Той отказа да е оказвал натиск на директорката да напусне сама. “Не съм упражнявал натиск, нямам никакъв разговор, може да проверите в разпечатките на телефоните ми, че с никого от Венец не съм разговарял".

Върбев не пожела да разкрие мотивите, записани в заповедта за уволнение, но заяви, че “не си е вършила работата, както трябва през годината и затова, че е нарушила много от законните основания”. Според Върбев Кодексът на труда позволявал да бъде уволнен човек в отпуск по болест.

ШУМ.БГ