“Вълшебството на натурални аромати” е една от петте атракции, измислени, за да привличат туристи в Шумен по приключилия днес проект за половин милион лева “Корените на България”.

Другите се наричат “Сладки изкушения”, “Дегустация на мед”, “Като е пиво – да е от Шумен” и “Вино, пелин и традиции”.

Всяка от атракциите ще се предлага във възрожденските къщи на ул. “Цар Освободител”, но след като приключи реставрацията им по проекта “Оттука започва България”, вероятно наесен, каза директорът на Общинското предприятие по туризъм Добромир Жеков.

Той обясни, че туристите ще могат да тестват ароматите на мента, резене и лавандула, които са типични растения за нашия край. На място ще може да се види процеса на извличане на масло от лавандула. “Искаме да подчертаем, че нашата природна среда дава възможност да произвеждаме натурални продукти, които имат признание в международен аспект”, каза Жеков. 

В рамките на проекта за 499 882 лв са разработени и 7 туристически маршрута, обхващащи и съседните общини Каспичан и Велики Преслав. Проведена е рекламна кампания с видео клипове по телевизии TVR3, AXN Black, History, BTV Action и BTV Lady. Банери са поставени в сайтовете infotourism.net, bg-tourism.com, tlm-magazine.co.uk и romaniantouristguide.ro. Публикувани са статии в специализирани списания, отпечатани са били и брошури. Парите са били достатъчни още за представяне на региона в 4 национални и 4 международни туристически борси – в Италия, Румъния, Чехия и Холандия.

“Реалната полза и същественият ефект може да се установи следващата година, тъй като тези дейности ще използваме през новият туристически сезон”, каза Добромир Жеков.

ШУМ.БГ