За първи път Каспичан ще е домакин на Световното първенство по ракетомоделизъм. Градът се готви да приеме над 370 състезатели от 21 държави. Състезанието започва на 22-ри август, съобщиха на пресконференция днес Пламен Станев и Тошко Стоянов, чиито клуб “Моделист” се явява домакин на Световното.  

“Българският отбор е от 27 състезатели, като ще имаме представители във всички класове – и за мъже, и за юноши. Миналата година на Европейското спечелихме две титли при юношите, надяваме се тази година да имаме такива успехи и при мъжете”, каза треньорът на националния отбор Тошко Стоянов. Тимът е изграден от състезатели от клубовете в Севлиево, Пещера, Каспичан, Пловдив, Горна Оряховица, Ямбол и Шумен.

Стоянов и Станев си дават сметка, че състезанието ще е много тежко, тъй като с топ-отборите си идват големите световни сили в ракетомоделизма – САЩ, Русия, Полша и Китай. "Радостно е, че след около 15 години прекъсване отново имаме действащи клубове в страната, които могат да представят страната ни на голям форум с надежди за отличия", каза директорът на първенството Пламен Станев.   

Откриването на Световното ще бъде на 23-ти август от 20,00 часа на старините край Плиска. Състезанието започва на следващия ден на полигона до село Златна нива.

Привлекателни за зрителите се очаква да бъдат стартовете на ракети - копия на действителни модели /на 28-ми август/ и демонстрацията на отбора на САЩ на ракети в голям мащаб /на 23-ти сутринта/. България ще бъде домакин на Световно първенство по ракетомоделизъм за трети път. Последното обаче е било през 1985-та в Ямбол.

ШУМ.БГ