Общината се бави вече половин година с обявяването на конкурси за две овакантени експертни позиции в Областния информационен център.

Съгласно подписаният анекс за удължаване дейността на центъра  до юни, 2015 г. в него трябва да работят още 2-ма експерти - по Комуникация и логистика и по Информационно обслужване. За целта бе необходимо общината да обяви конкурси, но досега такива не съществуват, въпреки че заплатите на екипа на центъра, както и всичките му разходи се заплащат по проект – европейско финансиране от ОП „Техническа помощ“.  Той  покрива 100% от разходите, и община Шумен няма ангажимент за осигуряване на средства от общинския бюджет.

Центърът остана без експерти и само с един управител от  есента на 2013г., след това за около 4 месеца без конкурс беше назначена Фатме Гюджен на позицията експерт „Комуникация информация и логистика“ и вече почти половин година единствено управителят на центъра Галина Минчева покрива работата на разписаните по проекта общо 3 души.

На овакантените места конкурси бяха спечелили Беркант Адилов, който в последствие бе назначен за директор на Областна дирекция „Земеделие“ в Шумен и Анатоли Стоянов, който пък назначиха за ръководител на шуменската пощенска станция.

От тогава до днес местата са свободни и конкурс не се обявява, въпреки, че до края на дейността си ОИЦ трябва да осъществи 21 информационни събития в областта, участие в 3 общи национални инициативи на мрежата, подготовка на каталози, бюлетини, информации за оперативните програми и това са само част от дейността на центъра.

Отдавна във всички центрове в страната, където няма пълен щат текат конкурси и те могат да се видят в портала  eufunds.bg. 

„Трябваше в петък миналата седмица да обявим конкурси, но паради голяма заетост не ми остана възможност, за това ще обявим конкурсите утре“, каза за ШУМ.БГ Данаил Данчев , гл. експерт „Реализация и разработка“ в отдел „Европейски фондове и програми“ в общината.  Според него, съгласно европроекта, бюджетът на ОМЦ е финансиран с още 70-80 хил. лв., а общата му стойност  е над 450 000 лв.

ШУМ.БГ