Политическите партии се разбраха за прозрачна и открита предизборна кампания днес на среща, организирана от областна администрация.

Даниела Миронова, ВРИД областен управител, покани политическите сили  в деня на старта на кампанията и призова за постигане на политическа толерантност и почтеност по време на предизборната надпревара.

Срещата уважиха водачът на листата на ПП ГЕРБ Любомир Христов, общинският лидер на Атака Добрин Чайлев, областният лидер на ДПС Нуридин Исмаил, областният координатор на Патриотичен фронт Велчо Велев, областният председател на предизборния щаб на БСП Тодор Тодоров,  представители на ПП Република.БГ и Хрисимира Милкова от ПП Обединена България.

“Извършихме проверка на копирната техника, изборните кутии, осигурени са консумативите. Увеличихме с един повече броя на операторите за обработване на резултатите и от 12 сега станаха 13. Проведохме разговор с община Шумен за осигуряване на помещение, където представителите на СИК да изчакват в нощта на изборите при предаване на резултатите”, обясни Миронова.

Тя апелира към представителите на политическите партии по време на кампанията и в изборния ден да не се принуждават работодатели да упражняват натиск върху подчинените си в интерес на дадена политическа сила, да не се упражнява натиск и от тези, които имат властови ресурси, да не остават безучастни към купуването на гласове, както и да не се допускат организационни нарушения.

“Няма друг начин, освен да работим според Закона и да приемем своите задължения”, коментира Тодор Тодоров и предложи политическите водачи да се съберат отново след изборите, за да говорят за констатираните нарушения.

Любомир Христов – водач на листата на ПП ГЕРБ, зави, че в предизборния щаб на партията ще бъде открит горещ телефон, на който ще се приемат всякакви сигнали в нарушение на закона, които пък ще бъдат препращани към определените институции. “Апелирам да не превръщаме града си в цирк, а да поставяме плакатите на определените места”, каза Христов и заклейми досегашната практика да се изчаква в последния момент, когато се поставят плакатите следващата партия веднага да залепя своите върху вече поставените.
Христов предложи общината да определи за всяка от партиите точни места за политическа реклама и получи одобрение от присъстващите за предложението, което явно ще остане за в бъдеще.

“Това, което се говори тук е чудесно и дано да се спазва и не го забравим като излезем от тук”, каза областният лидер на ДПС Нуридин Исмаил.

Представителите на политическите партии решиха след изборите отново да седнат на една маса с резултатите от декларираното на срещата.

ШУМ.БГ