Ако община Шумен беше организирала наистина открита процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител за пречиствателната станция за питейни води, а не процедура, която необосновано ограничава потенциалните участници и заради което впоследствие е отменена като незаконосъобразна, щеше ли да се стигне до загубата на финансиране за изграждането на пречиствателна станция  за питейни води на град Шумен? По всяка вероятност, ако бяха спазени принципите за свободна и лоялна конкуренция, това нямаше да се случи.

Това се казва в разпространено днес становище на областния управител Петко Шаренков по повод спряното от министерски съвет финансиране на станцията и Дома за стари хора.

Той напомня, че още в самото начало, през януари, за проектите по публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ е било посочено ясно, че до 10 юни 2014 г. е трябвало да има сключени договори с изпълнители. След това срокът е удължен с още 3 месеца,  в междувременно Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ е определила процедурата на община Шумен за незаконосъобразна, и заради това е отменена.

Според областния управител звената, отговорни за изпълнението на проектите, не са познавали добре или са познавали добре, но са игнорирали изискванията на програмата, което е довело и до загубата на средства по двата проекта.

„Във връзка с изложеното до тук бих искал да изразя своето недоумение от политизирането на въпроса за спряното финансиране на тези два проекта и превръщането му в основен акцент от предизборната кампания на определени политически партии, чиито представители носят персонална отговорност за проваленото финансиране на споменатите по-горе проекти“, заключва Шаренков.

ШУМ.БГ