Основно поради неизпълнение на приходната част от над 1 млн.лв, годишният бюджет на община Шумен ще бъде актуализиран този месец. Дупката се е отворила в параграфа “Продажба на земя и сгради”. Това стана ясно на пресконференция днес, дадена от зам.-кмета по финанси Александър Генчев.

От продажба на общински имоти в хазната за 9-месечието са влезли 44% от очакваните постъпления от земи и едва 16% от сгради. “Знаете, в града има достатъчно много бели петна, но няма инвеститори”, каза Генчев. Той обясни, че е спокоен за общото състояние на бюджета, тъй като в него имало заложени достатъчно резерви. “Имаме предвидени за мостово финансиране на европроекти 1,7 млн.лв, от които ползвахме малко повече от 100 хил.лв. Ще ги използваме тях, за да покрием това неизпълнение, което се формира”, каза финансист №1 на общината.

“Ниското изпълнение хем е в минус на бюджет, хем е добре за общината, защото тя в по-ниски темпове ще се разделя с имуществото си”, заяви Генчев.

Той изрази удовлетвореност от събираемостта на останалите данъчни и неданъчни приходи, които са по-добри от миналогодишните. Данък МПС вече е събран на 85%, този за недвижимите имоти на 77%, а налогът за придобиване на имущество на 60%. Общо данъчните приходи са на 75%, което ме навежда на мисълта, че можем да очакваме около 100% изпълнение към края на годината”, каза зам.-кметът. Добро е изпълнението и при таксите, тази за смет е събрана на 73%, Таксите от детските градини са на 93%, като само административните такси, събирани от общината са на 54%.

При актуализацията на бюджета ще има сериозно разместване на парите в сектор “Образование”. Там се е получил недостиг от близо 300 хил.лв. С над 100 хил.лв ще трябва да се увеличат средствата за заплати на персонала на детските градини, други 100 хил.лв допълнително ще отидат за поддръжка на училищните автобуси и около 50 хил.лв за дофинансиране на 3 училища – СОУ “Трайко Симеонов”, СОУ “Панайот Волов” и ОУ "Никола Й. Вапцаров" в Дибич. 

По-късно с писмо от пресцентъра на общината съобщиха, че зам.-кметът Генчев е допуснал грешка - СОУ “Панайот Волов” нямало нужда да бъде извънредно финансирано.

ШУМ.БГ