Дали заедно с Хасан, Ибрахим и учителката им, няма да е добре да се награди със Златна значка и Крисия. Това умуваха на днешното заседание на Постоянната комисия по култура към шуменския местен парламент. В крайна сметка и съветниците, и администрацията решиха да не го правят.

Идеята за награждаване на малката певица дойде от Николай Калев. Мотивът му бе, че Хасан, Ибрахим и Крисия са трио и с представянето си на Евровизия заедно са донесли големия успех за България.

Стефан Баев изказа опасение, че присъждането на шуменска награда на момиче от Разград вероятно противоречи на нашия статут за почетни звания и награди. Той добави още, че трябва да има реципрочност и е редно в този случай и Разград да награди Хасан и Ибрахим.

Срещу почетно отличие за Крисия се изказа съветникът Карен Гарабедян, а проф. Добрин Добрев напомни, че Слави Трифонов има най-голяма заслуга за събирането на триото. Категорично против бе и зам.-кметът Живка Тонева, според която Маестрото, вокалният педагог на Крисия и много други са допринесли за успеха на конкурса.

Тогава председателят на културната комисия Веселин Панайотов подложи на гласуване златни значки да се дадат само на Хасан, Ибрахим и Маринела Маринова. Всички гласуваха „За“. „Предлагам да бъдем гъвкави и да останем в готовност пак да се съберем да обсъдим въпроса, ако в Разград решат да наградят и нашите Хасан и Ибрахим“, каза в заключение Панайотов.

Съгласно Статута на символите, почетните знаци и звания на община Шумен "Златна значка се присъжда на правоспособни български или чуждестранни физически лица за извънредни граждански заслуги спрямо обществеността и за проявено доблестно - професионално, гражданско или обществено значимо поведение, достойно за уважение и пример от страна на Община Шумен и нейните граждани". Званието не е обвързано с парична награда.

ШУМ.БГ