Общинският съвет забрани ползването на озвучителна техника при лични тържества на открито. Наред с това вече никой няма право да хвърля пиратки и бомбички, нито да изстрелва фойерверки. Зарята е разрешена само на 31-ви декември.

Промените в Наредбата, която регламентира обществения ред, бяха приети с почти пълно единодушие. Скочиха само съветниците от ДПС.

Преди гласуването в сесийна зала се проведе разгорещен дебат. Сюлейман Бакиев преповтори тезата си за дискриминация. Той настоя, преди да се забраняват шумните сватби, общината да построи специална зала за провеждането. "Да се построи такава зала и да се взема някаква символична такса за ползването й", каза той.

Проф. Добрин Добрев от ГЕРБ възрази, като обясни, че ползването на усилватели на сватба, не е българска традиция. "Всеки може да огласи радостта си от такова събитие, нека оркестърът да си свири. Ние искаме само да се ограничат усилвателите", каза Добрев. В този смисъл се изказаха омбудсманът Иван Капралов и д-р Парашкева Вичева, а след нея и пастор Пламен Василев, който от 7 години пише жалби срещу циганските сватби.

През януари ще се обсъжда разширяване на обхвата на забраната. Ще се мисли как да се намали шума и от заведенията.

ШУМ.БГ