Да се забрани спирането по ул. “Съединение” от страната на ЦДГ “Космонавт” и Детска ясла “Щастие”, реши днес общинската Комисия по безопасност на движението. Колите ще могат да паркират от южната страна на улицата, откъм медицинския център и денонощния магазин.

Забраната влиза в сила от 1-ви февруари, като дотогава общината ще разчертае пешеходни пътеки, по които родителите ще пресичат, за да стигнат до детските заведения.

Въпросът бе внесен за обсъждане от председателя на Общинския съвет Георги Колев. Той не присъства на заседанието поради ангажимент, но председателят на Комисията и зам.-кмет Митко Киров обясни искането му – да се направи улица “Съединение” еднопосочна в частта от ул. “Мадара” до ул. “Каварна”. Мотивите на председателя на Съвета били, че движението в участъка е много затруднено поради паркирани автомобили. 

След 20-минутно обсъждане на възможностите Комисията реши да не прави еднопосочно движение. Началникът на пожарната Красимир Колев заяви, че “Съединение” е главна артерия и нещата ще станат по-сложни, ако се забрани движението в някоя посока. Затова той предложи да се помисли за забрана на паркирането от някоя от страните.

Тогава, по предложение на Митко Киров, Комисията единодушно реши, че е по-добре колите да спират само откъм медицинския център и да се забрани паркирането от страната на детските заведения.

“Да го направим експериментално - първо само за 3 месеца - и да видим как ще се приеме от хората”, каза Киров и поиска от КАТ контрол на спазването на новата забрана.

Комисията разгледа, но отхвърли искане от 35 граждани да се направи ул. "Ален мак" отново двупосочна. Преди 4 години било въведено еднопосочно движение пак по искане на жители на квартала, които тогава събрали над 200 подписа.

ШУМ.БГ