САЩ и съюзниците им от международната коалиция нанесоха 12 въздушни удара срещу цели на терористичната групировка "Ислямска държава" в Ирак и в Сирия през последните 24 часа, предаде Ройтерс, като се позова на изявление от коалицията.

Три от нападенията, близо до сирийския град Кобане, на границата с Туурция, са улучили тактическа бойна част и са унищожили пет бойни позиции на ислямистите.
Пет от ударите в Ирак са поразили работилници за бомби, склад за оръжие и бойни машини на "Ислямска държава".

Четири нападения са били извършени в близост до иракските градове Рамади и Синджар.

Министерството на отбраната на Ирак съобщи днес, че иракските сили за сигурност в съюз с племенни милиции са изтласкали частите на Ислямска държава от 97 района в провинция Салах ад Дин и няколко зони около град Тикрит.

Части на редовната армия и бойци от местни милиции са обкръжили Тикрит

от три страни - от юг, запад и север. Обсадата продължава вече трети ден. Тикрит беше превзет от екстремистите през юни м.г. Многократните опити досега на правителствената армия и кюрдските сили пешмерга да освободят родния град на Саддам Хюсеин бяха неуспешни.

Ирански медии отбелязват, че в офанзивата в Салах ед Дин и около Тикрит не участва с въздушни удари оглавяваната от САЩ коалиция, а военна и консултантска помощ на място оказва Иран.

Бойци на "Ислямска държава" нападнаха петролно находище, близо до централната част на либийското крайбрежие, подтиквайки подкрепяното от ислямисти правителство в Триполи да предприеме контраатака, включваща удари от въздуха, съобщи днес министър от кабинета, базиран в либийската столица, който е един от двата в страната в момента, предаде Асошиейтед прес.

Бойците на ИД атакували откъм град Сирт, намиращ се в централната част на либийското средиземноморско крайбрежие, и предприели атака от юг срещу петролното находище Аз Захра. След това те влезли в престрелка с охраната на обекта, взривили жилищни и административни сгради, но в крайна сметка се оттеглили, каза министърът на петрола на правителството в Триполи Машала аз Зауи.

Засега не е ясно дали на мястото е имало работници или инженери по време на нападението. Аз Захра се експлоатира от петролната компания "Ал Уаха", която посочи на сайта си, че това е едно от най-старите находища, използвани за търговски цели, и че производството там е започнало през 1962 г. Компанията се
ръководи от Националната петролна корпорация на либийската държава.

Международнопризнатото правителство на Либия е изолирано в далечния изток на страната, откакто съюзени с ислямистите милиции превзеха Триполи миналата година и върнаха на власт предишен кабинет.

Правителството в столицата се оглавява от ислямисти, но отрича да има каквито и да било връзки с екстремисти.

Боевете в района на Аз Захра са първият известен случай, в който съюзени с ислямистите милиции влизат в бой с Ислямска държава, отбелязва Асошиейтед прес.

БТА