Футболните асоциации на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия се обявиха против обединени отбори на Великобритания за летните олимпийски игри в Рио де Жанейро през 2016 г.

Преди четири години в Лондон и в мъжкия, и в женския футболен турнир имаше обединен британски тим. Желанието на английската футболна асоциация е по същия начин да бъде в Бразилия, въпреки че споразумението от предходната олимпиада беше това да е единичен случай.

"Ние продължаваме да следваме неотлъчно нашата позиция, която е категорично против обединени отбори на Великобритания", заяви говорителят на шотландската асоциация. Той допълни, че подобно участие заплашва независимото членството на страната във ФИФА, както и представителството й в Международния футболен борд, който определя правилата на играта.

По-рано и уелската футболна централа се обяви против. Президентът на организацията Лойд Хюз заяви, че е "бесен" от това, че англичаните не спазват договорката им и са изпратили писмо с искане за обединен отбор.

От Северна Ирландия също изразиха несъгласието си във вторник. "Ние не сме променили позицията си. Бяхме се разбрали участието в Лондон 2012 да е единичен случай. Ирландската футболна асоциация вярва, че когато играят, нашите футболисти трябва да носят екипа на Северна Ирландия", се казва в изявлението на ИФА.  

Дневник