„Топлофикация-Шумен“ ЕАД направи днес решителна крачка към обявяване в несъстоятелност, след като Събранието на кредиторите му отхвърли оздравителния план на приватизатора Димитър Димитров.

Предстои синдикът на фирмата да поеме изцяло контрола над ТЕЦ-а и да насрочи търгове за продажба на активите. „Оттук нататък ще следвам закона – ще се обяви в несъстоятелност, ще се осребрява цялото имущество и ще се удовлетворяват кредиторите по реда на Търговския закон“, заяви синдикът Елвира Танчева.  

Срещу приемането на оздравителния план на дружеството днес гласуваха както основният кредитор „Булгаргаз“, така и НАП, и служителите, които имат да получават заплати от времето, когато са работили в ТЕЦ-а.

Според плана на Димитров „Булгаргаз“ трябваше да получи около 1/3 от дълга -  6,17 млн.лв от общо 22. Това трябваше да стане разсрочено за 5 години.

„Такава е волята на кредиторите. Сега планът ни е да участваме в покупката на активите и ще изхарчим не повече от 1 млн.лв. Единствено газопроводът представлява интерес, защото всичко останало е метали за скрап“, каза след излизане от съда Димитър Димитров. Той изрази надежда синдикът да насрочи продажбите възможно най-скоро, за да не се бави реализацията на идеята му за децентрализирано топлоснабдяване на 100-200 сгради в Шумен.

 "Не ми приеха предложението и сега, вместо 30%, с продажбата на активите ще получат 2,5 пъти по-малко”, каза Димитър Димитров. Според него “Булгаргаз” е избрал неизгодна сделка, заради чиновниците, които просто искали да си разделят някой лев със синдичката Елвира Танчева. Това негово твърдение обаче не можело да се докаже.

ШУМ.БГ