Шуменският районен съд е потвърдил наказателното постановление от РИОСВ, с което на кмета на Хитрино Нуридин Исмаил е наложена глоба от 3000 лева за непочистени речни корита и дерета.

Припомняме, че подобни постановления бяха наложени и на кметовете на Шумен и Върбица Красимир Костов и Мердин Байрям. В края на април РИОСВ глоби местните управници за бездействие и непочистване на образувани незаконни сметища и замърсявания с отпадъци, изхвърлени в деретата на преминаващите реки през населените места на общините Шумен, Хитрино и Върбица. В община Шумен това са селата Новосел, Средня, Друмево, Ивански, Мараш и областния град. В Община Хитрино - в с.Върбак, с.Тимарево, с.Развигорово, с.Звегор, с.Студеница и с.Калино. За община Върбица са селата Иваново, Бяла река, Тушовица, Маломир и кв. “Трошка” във Върбица.

Нуридин Исмаил е обжалвал глобата с мотивите, че при установяване на административното нарушение и издаденото впоследствие наказателно постановление не била посочена точна дата на извършеното нарушение. Съдът счел този довод за неоснователен, тъй като не кореспондирал с доказателствата по делото. Видно от наказателното постановление, административно наказващият орган изрично е посочил, че нарушението е извършено чрез бездействие на 25.03.2015г. В случая датата на нарушението съвпада с датата на проверката, тъй като изпълнителното деяние е осъществено с бездействието на кмета на общината, изразяващо се в това, че не е предотвратил изхвърлянето на отпадъци на неразрешени за това места, вследствие на което се е образувало локално сметище. Касае се за продължено нарушение, при което през цялото времетраене лицето осъществява състава на визираното нарушение. При това положение правилно като дата на нарушението в акта е посочена тази на констатирането му при извършената проверка.

ШРС потвърждава наложената санкция от 3000 лева на кмета на Хитрино, който пък има 14-дневен срок да обжалва в Административния съд в Шумен.

ШУМ.БГ