Община Шумен ще трябва да извади 3,7 млн.лв, за да плати за строежа на сметището в кв. “Дивдядово”. Варненската фирма “Експрес гаранцион” е заплашила кметството с дело и запор на сметки.

Въпросът влиза за обсъждане като точка на предстоящата сесия на Общинския съвет, но още днес на Консултативен съвет по темата се разрази горещ дебат.

Спорът възникна около това чия е вината за допускане на извънредното положение. Договорът с фирмата е сключен от предишния кмет Веселин Златев през 2006-та, обясни председателят на Общинския съвет Георги Колев.

Проф. Добрин Добрев от ГЕРБ опонира, че именно за това задължение бившият кмет е оставил общинската хазна с над 4 млн.лв преходен остатък. Веднага се включи и Сюлейман Бакиев, който бе финансов заместник-кмет по времето на Златев: “Държа ясно да подчертая, че оставихме 5 млн.лв в бюджета", каза той.

Зам.-кметът Митко Киров обясни, че в петък представители на “Експрес гаранцион” са дошли в общината заедно с юристите си. “Заявиха, че няма да завеждат дело, ако сключим извънсъдебно споразумение за разсрочено изплащане за 2 години. После се съгласиха и на 4-годишен период”, каза Киров, но не обясни защо за последните два мандата не е било платено. 

“Аз се постарах да проуча въпроса. Оказа се, че плащането се е бавило с надеждата то да бъде поето от държавата. Това обаче, за съжаление, не се е случило”, каза Георги Колев.

На 30-ти юли Общинският съвет ще дебатира, за да реши, дали да упълномощи кмета да води преговори с фирмата.

ШУМ.БГ