Пенсионерка от Шумен изгоря с 2000 лева, след като бе измамена по уникална за страната схема. 5-6 мними полицаи се направиха, че задържат престъпник – и всичко пред очите на жената.

Вчера следобед на телефона на 78-годишната шуменка звъннала жена, която се представила за нейна племенница. Казала, че в известна търговска верига са пуснали на страхотна цена климатици и иска да си купи. Не била в града, а промоцията свършвала и затова поискала леля й да ги плати изцяло – 6 хил.лв, или поне да ги капарира. Измамницата дала и телефона на магазина, да се разберат. Възрастната жена се обадила и търговецът й казал, че няма никакво време, затова предложил да изпратят представител до дома й за парите.

В този момент пенсионерката се усъмнила, че е обект на телефонна измама. Взела мобилния си телефон и звъннала на племенницата си, която й казала, че не иска да купува никакви климатици. Казала й също да не дава никакви пари. Грешката на възрастната жена обаче била, че, докато говори с племенницата си, домашния й телефон стоял отворен и измамниците разбрали, че са разкрити.

Веднага пуснали в действие изключително находчив резервен план. Прекъснали връзката и след минута й позвънили отново, този път мъж, който заявил, че е полицай. Казал “знаем, че в момента срещу вас се прави опит за телефонна измама. Чухме разговорите, проследихме телефоните и ви молим да ни съдействате, да ги заловим”. Помолил жената да изслуша внимателно инструкциите, които вероятно ще й дадат измамниците, и да им каже, че ще ги изпълни. После пак се обадила “племенницата”, а старицата се съгласила с всичко. След това “полицаят” инструктирал жената да сложи 2-те хиляди лева /които имала в наличност/ в плик, да излезе от блока, да тръгне по улицата и да ги даде на измамника. Екип чакал в засада и щял да го залови.

Жената така и направила – тръгнала по улицата, дала парите на добре облечен и изглеждащ непознат. След секунди видяла към него да се приближават от няколко страни “полицаите” и да го арестуват. Тя стигнала до входа на блока си, където я чакал друг мним полицай. По телефона той давал нареждания - “сложете му белезници” и “веднага го карайте в полицията”. След това казал на жената, че за нея ще дойде патрулка да я отведе в Районното за разпознаване. После тръгнал.

Когато минал час и никой не идвал, пенсионерката разбрала, че нещата не са наред. Тогава се обадила на истинските полицаи. Престъпниците обаче били изчезнали.

Започнато е досъдебно производство, казаха от пресцентъра на ОД на МВР-Шумен.

ШУМ.БГ