Ароматен, ръчно замесен хляб и изпечен в най-ново поколение пещ, която ще ни върне към автентичния вкус на хляба - такъв, какъвто е бил преди стотици години, изпечен върху камък от нашите прабаби. Това ще ни предложи най-новата пекарна в Шумен, която отваря врати за посетители на 25 ноември. Всъщност там вече отдавна се работи. Рецептите за над 30 вида хляб вече са премислени, описани, изпробвани и дори коригирани – така че да донесат максимална наслада. Майсторът пекар е Веселин Йовчев. С него разговаряме за новата придобивка на Шумен – за идеята, нововъведенията, традицията и още нещо!
На 29 години, той вече е натрупал над 10 години стаж в хлебопроизводството, благодарение на баща си – технолог в бранша. Докато учи за икономист, той работи и трупа опит в замесването и печенето на хляб. Пътува много и се запознава с голям брой хлебопроизводители в България. Изключително ценен стаж придобива обаче зад граница - в австрийската фирма Backaldrin и германската IREKS. От немските хлебари извлича най-ценното и го съчетава изключително добре с нашата традиция. Какво и защо ще намерят шуменци в „Пекарна 99“, на ул. Цар Освободител 99 ще ни разкаже Веселин.

- На 25 ноември в Шумен врати ще отвори „Пекарна 99“. Какво ново ще предложи тя на шуменци?

- На първо място тя е оборудвана с най-ново поколение техника, за която смело можем да твърдим, че няма аналог не само в Шумен, но и в България. Става въпрос за подова фурната MIWE, при която хлябът се пече директно върху каменна плоча. Това е метод на печене, известен от далечното минало,  като печене на табан.  Изпеченият по този начин хляб няма нищо общо като вкусови качества и като външен вид от заводския или от този, който се предлага в търговските вериги. Ароматът, формата, вида – с изключително съблазнителната коричка – се доближава  най-много до този хляб, който някога са яли нашите баби и дядовци.

- Тоест, можем да кажем, че благодарение на модерните технологии се връщаме към отдавна забравения вкус на хляба?

- Да, точно така. Ще се стараем да съчетаем най-доброто от автентичните методи на хлебопроизводство с това, което предлага съвременната хлебопекарна индустрия, за да може да предложим един различен и качествен продукт. Естествено методът на печене е една съвсем малка част от целия процес на хлебопроизводство в нашата пекарна. Тук не става въпрос за серийно производство; за омесени с подобрители и замразени след това теста, изчакващи реда си да бъдат опечени и разпродадени по веригите. Ние вярваме, че е важно всичко да се приготвя с любов и положителна енергия и че хлябът носи енергията на този, който го е приготвил. При нас всичко е ръчно замесено със страст и любов, за да носи наслада. Освен това сме изключително безкомпромисни по отношение на суровините, които влагаме в хляба. Всички знаем, че за да стане качествен  краен продукт, е важно неговите съставки също да са качествени. Ще използваме широка гама висококачествени суровини, както български, така и внос.

- Какви видове хляб ще има?

- 70 – 80 % от хляба, който ще предлагаме ще е приготвен по изцяло авторски рецепти. Те ще съчетават опита, който съм натрупал през годините и този, който ще продължавам да трупам. Към момента листата ни включва над 30 вида хляб. Стартираме с 16 вида от тях, като всеки месец ще представяме по един нов вид.

- Може ли да изброите някои от тях?

- Разбира се. Тук хората ще намерят така прочутия хляб от лимец, който ще е приготвен със 70% -  90 % брашно от лимец. Изключително интересен  хляб е пълнозърнестият хляб с моркови, чиято рецепта заимствах от Германия и където в  момента този продукт е голям хит. Той е съчетание от 4-5 зърна – слънчоглед, просо, ленено семе, мак, просо, ръжено и бяло брашно, и естествено моркови. В него се влага течна ръжена закваска, която придава един леко киселинен вкус, като обогатява хляба на вкус и аромат. Също така ще има гама хлябове, произведени без мая – с квас. Квасът се е използвал от предците ни преди да навлезе маята и особеното при хлябовете с квас е че ферментацията им протича по естествен начин. Също така шуменци ще намерят широка гама от ръжени хлябове, направени с ръжен шрот – едросмляна пшеница ръж, която обогатява самия вкус и прави продукта по-здравословен.

- Само хляб ли ще можем да намерим тук?

- Не само хляб. Тук посетителите ще могат да похапнат закуски и сандвичи. За това „Пекарна 99“ се нарича пекарна, а не фурна. Освен това ще вадим топъл хляб и закуски по няколко пъти на ден. За това можем да обещаем, че тук  шуменци ще намират винаги свежа и здравословна храна.

- Да разбирам ли, че тук всеки ще може да намери по нещо за себе си?

- Да, точно така. Всеки ще може да намери по нещо за себе си – и тези, които търсят здравословен хляб, и тези които търсят традиционен хляб,  и тези, които търсят модерен хляб. Важно е да отбележим също така, че ще предлагаме широка гама безглутенови продукти.

- Ще има ли все пак и традиционният за България бял хляб?

- Естествено. Три вида бял хляб – ръчен, селски и един по-нестандартен бял хляб - с вкус на лимец. Освен това ще предлагаме хляб от 100 % типово брашно и хляб от 100 % грахамово брашно.

- Действително ми изглежда като нещо, което го няма в Шумен. Интересно ми е как дойде самата идея за „Пекарна 99“?

- Естеството ни на работа е такова, че пътуваме много. Заимствахме идеята главно от Германия. Хареса ни този формат на предлагане на хляб, закуски и печива. В България има традиционни закусвални, има и фурни за хляб.  Място, където човек сутрин да може да си вземе закуска, на обяд – сандвич, а вечерта – хляб го няма тук. Второ – мога да твърдя, че в Шумен, откакто заводът затвори, към момента не се предлага пресен и истински хляб. Така, че действително на града му липсва точно такава пекарна и да, мога да кажа, че идеята се роди и от чисто патриотични чувства. Защото тук имаме родители; тук отглеждаме децата си и всички ние заслужаваме да ядем... истински хляб! Правейки пекарната, ние се стремихме и ще продължаваме да се стремим към най-доброто, защото вярваме че когато нещата се правят по правилния начин, няма как да не се получат! На 25 ноември очакваме шуменци, за да споделят с нас нашата идея, да опитат от това, което сме приготвили за тях и да се възползват от специалните предложения по случай откриването на „Пекарна 99“.

"Пекарна 99" - гр. Шумен, ул. "Цар Освободител" № 99 /в близост до Деу център/

https://www.facebook.com/Pekarna99/?ref=tn_tnmn

Рекламна публикация