Възможност да си закупим прясно и качествено свинско месо предлага от тази година „Свиневъдна компания” ООД в с. Радко Димитриево – семейна ферма, която от 10 г. се занимава с репродукцията на специално селектирана порода свине. 

За пазара на свинското, за това как се оглеждат животните и начините, чрез които да се сдобиете с прясно месо, разговаряме с ветеринарния лекар и мениджър на предприятието Полина Хаджистоева. Тя е трето поколение ветеринарен лекар във фамилията. На 30 г., от Шумен, завършила своето образование в Тракийския университет – Стара Загора, със специализация Болести по свинете. Нейният баща Валентин Хаджистоев основава „Свиневъдна компания” ООД през 2004 г. по всички европейски изисквания за отглеждане на животните. След промяна в нормативната уредба на България, от тази година фермата може да изгради кланичен пункт и да продава прясно месо на всеки, който иска да си закупи директно от производител.

- Вашият баща създава фермата през 2004 г. Кажете няколко думи за нея и за породата, която отглеждате. Защо точно нея?

-    През 2004 г. е създадена фермата като репродуктор на английската фирма за генетика PIC. Вече десет години фермата предлага животни на тази генетика. Ако вие искате да стартирате бизнес със свинско месо, може спокойно да се обърнете към нас, за да ви предложим най-доброто животно като кланичен капацитет, като здравословен статус и добри показатели за разплод. Тази порода е характерна с много добри вкусови качества на месото и добри репродуктивни показатели на животното. PIC животните са характерни с качества на месото като вкус, висока плодовитост и добро оползотворяване на фуража.

- Тази година обаче всеки желаещ ще може да закупи прясно месо директно от фермата.

- Да. Това е новото при нас. През 2014 г. има нормативни промени, които дават възможност ферми като нашата да изградят на място кланичен пункт и да добиват определен брой трупно месо на година. Хубавото е, че имахме помещения за кланица. Тя е съществувала още преди 2004 г. Ние я подновихме – санирахме и модернизирахме с изцяло ново оборудване, което е в съответствие с всички европейски изисквания. И тъй като през годините сме имали многократни запитвания  за директна продажба на прясно месо, решихме да реализираме тази идея, като предстои да направим и фирмен магазин на входа на стопанството. Очаква се магазинът да започне работа след нова година, но до тогава приемаме заявки за прясно охладено месо в едра разфасовка – половини и четвъртини. Цената на свинското е 5 лв. за кг.

- На място в с. Радко Димитриево ли можем да се сдобием с месото?

- Не само. Това е единият вариант. Другият е с доставка до адрес. След като съберем определен брой заявки, с хладилна кола ще направим доставката до адрес. Идеята е днес да направите заявка, а на следващия ден да получите прясно месо. Най-вероятно опцията с разнос по адреси ще стартира след нова година.

- С какво се хранят животните?

- Фермата е семейна. Ние сме фамилия ветеринарни лекари. Дядо ми е ветеринарен специалист. Баща ми и майка ми – също. Аз и сестра ми сме трето поколение ветеринари. Моят съпруг пък е зооинженер. Брат ми е аграрен инженер. След като баща ми почина, решихме да се съберем и да си помагаме. За нас като специалисти също е важно как и с какво отглеждаме животните. Прасетата се хранят по  рецепта, която включва около 60 % зърна /царевица, ечемик, пшеница/. Част от тях си произвеждаме ние. Тъй като животните са ни повече, това, което не ни достига като суровини за тях, си набавяме от всички земеделски производители в района. Това са хора, с които сме градили партньорство с години и гарантираме за качествата на продуктите им. Другата част от рецептата включва шрот – соев и слънчогледов. Соев шрот в България не се произвежда, за това го внасяме, като държим продуктите, които купуваме да не са генномодифицирани. Всяка година попълваме декларация, в която заявяваме, че в рецептите за животните не влагаме генномодифицирани продукти. Зърната, които купуваме отново са с необходимия сертификат и документ. Странични компоненти като соята и слънчогледовия шрот също са със сертификат за качество. Отделно рецептата включва креда, калций, аминокиселини, витамини и минерали - в задължителни количества, които са необходими, за да се балансира метаболизмът и организмът на животното. В храната на свинете, които отглеждаме, няма нищо вредно и опасно. Гарантираме качеството на продукта пред нашите клиенти, а ние преди това сме търсили гаранция от нашите партньори.

- А как се отглеждат животните?

- При нас всичко е автоматизирано – от храненето до микроклимата. Животните се отглеждат върху пластмасов скаров под. Отдолу под тях има торосъбирателни канали, които събират фекалната маса. Събраното от тях се утаява и обезврежда в лагуни, като в последствие се използва от нашите колеги зърнопроизводители за тор. Отделно топлината, количеството на въглеродния диоксид, климатизацията в помещенията се следи от компютърна система. Всичко това функционира от 2004 г. от както го е създал баща ми и работи безотказно вече 10 години.

- Напоследък обаче има много места, от които да си закупим месо. Големите вериги дори предлагат доста атрактивни цени. 

- Абсолютно категорично, за да има такава цена на свинското по големите търговски вериги, то не е българско. Заради руското ембарго сме свидетели на изключително голям внос от редица европейски страни, които разчитат на големи държавни субсидии. Месото обаче влиза не толкова гарантиран вид и състояние. То се шприцова със специални химикали, които му дават цвят и консистенция, за да изглежда свежо в продължение на седмици. Това месо става изключително вредно, ако отиде за сухи колбаси, тъй като допълнително му се добавят стабилизатори. Хубавото е, че хората все повече започнаха да обръщат внимание на здравословното хранене и да следят произхода на това, което слагат на масата. А ние сме за това - за всички онези хора, които искат да знаят какво слагат в мезетата и какво на трапезата. За всички онези, които искат прясно и качествено месо.

„Свиневъдна компания” ООД, с. Радко Димитриево
Телефон: 0886698391
 

Рекламна публикация