Книжарница “Хирон” в двора на Езиковата гимназия осъди община Шумен да й плати 30 367 лв, както и лихва върху сумата за година и половина.

Причината е, че фирмата, като наемател на ламаринената барака, през 2009-та е извършила ремонт за 43 854 и така чрез подобрението в увеличила стойността на общинския имот.

През 2008-ма Езиковата направила конкурс за наем, който бил спечелен от “Виа” ЕООД. В условията фигурирало и това фирмата да направи ремонт за до 15 хил.лв, които да се приспаднат от наема. Фирмата-наемател започнала ремонта, но той излязъл не 15 хиляди, а почти три пъти повече. Затова през май 2014-та завела дело срещу общината с искане да й се плати разликата. 

Съдът назначил съдебно-техническа експертиза, разпитал и много свидетели. Изяснило се, че била извършена изолация, оформени били преддверие, санитарен възел, битова стая за персонала, стая за управителя и офис за персонала. Прекарано било и парно от училището до бараката.

Още през 2009-та информирали ръководството на гимназията, че ремонтът излиза по-скъпо, но никой не се е противопоставил на това, което правят. Нямало реакция и от общината, като собственик на имота. 

Затова, въпреки че за вътрешно преустройство нямало строителни книжа, съдът преценил, че кметството трябва да плати на книжарницата 27 811 лв за подобренията, 2 556 лв съдебни разноски, както и лихва от завеждането на делото до изплащането на парите.   

Решението на Шуменския окръжен съд подлежи на обжалване пред по-горна инстанция. 

Междувременно, през 2013-та, Езиковата гимназия сключила нов 5-годишен договор за наем със същата фирма “Виа”.  

ШУМ.БГ