До началото на февруари кабелните и интернет доставчиците да свалят незаконно поставените по стълбовете техни кабели. В противен случай общината ще ги премахне сама. Това заяви кметът на Шумен Любомир Христов днес на среща с представителите на интернет и кабелните оператори.

Повод за нея стана повреждането на десетки стълбове в града, заради натрупан по кабелите сняг.

На срещата присъстваха и заместник-кметът по строителството инж. Боян Тодоров, директорът на РДНСК-Шумен Владимир Тонев, главният архитект на общината Диана Стефанова, директорът на строителната дирекция Валентина Йорданова и експерти от администрацията. Дойдоха и представители на всички фирми, които имат кабелна инфраструктура по стълбовете.

Зам.-областният управител Петко Шаренков припомни решение от 20-ти февруари 2015-та, с което всички оператори са запознати и са уведомени писмено, че до 3-ти септември същата година  фирмите трябва да приведат мрежите си в съответствие с изискванията на Наредба №35, а именно, всички кабели да бъдат подземно прокарани. 

Кабелните и мобилните оператори не дадоха смислен отговор на въпроса защо кабелите им са незаконно поставени. Миланка Янева, която заяви, че представлява  Нетуъркс, Мтел и БТК, заяви, че ще се предприемат мерки. От Близу пък казаха, че нямат кабели по осветителни стълбове, а само по тези на „Енерго про“, за което имали договор с тях.

Никой не възрази на поставения от кмета кратък срок за премахване на жиците.  

По предварителни изчисления за ремонта на близо 60 съборени или наклонени  стълбове ще трябва да се дадат над 30 000 лева от общинската хазна.

ШУМ.БГ