Намаляване нивото на компетентност в онкогинекологията от трето на второ, както и съкращаване броя на легла в хирургично и интензивно отделения. Това са част от основните проблеми, които притесняват управителят на Комплексния онкологичен център д-р Сотир Караниколов в изготвенията проект за Национална здравна карта, представен преди дни от МЗ.

“Досега имахаме възможност да правим най-сложната гинекологична операция “Вертхайм”, която изисква ІІІ ниво на компетентност, и правехме годишно по 20-30 такива операции. Сега, с намаляване на нивото, няма да можем да ги правим”, коментира за ШУМ.БГ д-р Караниколов. Финансирането е съобразено с броя на леглата, намаляването им води съответно и до намаляване на финансирането, оттам и до демотивация на лекарите.

“Едно е да гледаш реалностите, друго е да правиш виртуални таблички и скали”, каза още управителят на КОЦ-а. Според него, предложенията, изготвени в края на миналата година в Областна здравна карта изобщо не са взети под внимание при написването на Националната.

Друг сериозен проблем, който ще породи конфликт, според д-р Караниколов, е заложената в здравната карта 1 патохистологична лаборатория за Шумен при наличието на 2 в момента – в МБАЛ и в КОЦ.

Намаляване на дейностите от ІІІ ниво на компетентност има и в МБАЛ Шумен. “Например в интензивно отделение имахме заложени 16 легла от трето ниво, а според предложението в НЗК леглата са 5. Имаме отделения, при които няма планирано трето ниво, като УНГ, Ортопедия, Нервно”, коментира за ШУМ.БГ управителят на болницата д-р Атанас Атанасов. Според него разминаванията в предложенията между Областната здравна карта и Националната се дължат на методиката на изчисление. “Ние сме дали данни за областта, а от Министерството са обобщили няколко области в един Североизточен регион, откъдето идват и недоразуменията”, уточни той.

Д-р Атанасов заяви, че ще направи предложение до областния управител Донка Иванова за среща на комисията, изготвила Областната здравна карта, която да предложи корекции в рамките на едномесечното обсъждане на НЗК. “Надявам се до 2-3 дни всички лечебни заведения да си направим анализ на предложенията в НЗК и в началото на следващата седмица да се съберем с конкретни предложения”, заключи д-р Атанасов.

ШУМ.БГ