Общинският съветник от ДПС адв. Метин Джамбазов иска намаление на някои цени и такси на услугите, които се предлагат от администрацията на община Шумен.

Според него част от въведените такси на услуги са изключително високи и несъответстващи на извършените разходи от администрацията от една страна, а от друга – натоварващи гражданите с разходи.

Той предлага издаването на дубликат на удостоверение за раждане или граждански брак да струва 5 лева за обикновена услуга за 3 дни и 10,00 лева за експресна услуга – 1 работен ден. По сега действащата наредба тази услуга струва 15 лева.

Сред другите му предложения са издаването на удостоверение за родствени връзки да струва 5 лева, вместо сегашните 8 лева. Заверка на документи по гражданско състояние за чужбина да стане 10 лева, вместо сегашните 20. За всички други видове удостоверения по искане на граждани – 10,00 лева, вместо 15 лева.
Драстично понижение е предложено за признаване на чуждестранни съдебни решения и други актове по Кодекса на международното частно право – от 100 на 20 лв.

Другите две предложения касаят съставянето на актове за гражданско състояние на български граждани, които имат съставени актове в чужбина и заверяване на молба-декларация за снабдяване с нотариален акт за собственост на недвижим имот чрез извършване на обстоятелствена проверка.

При първото се иска намаление от 20 на 10 лева, а при второто – от 50 на 20 лева за поземлен имот.

Като мотиви за тези предложения адв. Джамбазов изтъква опита си с много граждани на общината, както и сравнителен анализ за цените на тези услуги в други общини на страната.

Според него цените на административните услуги са изключително завишени, като не са обвързани с разходите на материали и труд, наличната информационна база „Население“ и архива на Община Шумен. Тези цени са в пъти по-високи от много общини в страната, включително София, Бургас, В. Търново, Добрич и др.

Предложенията касаят изменение в Наредбата за определянето и администрирането на местни такси и цени на услуги на територията на Община Шумен. Предложения и становища могат да бъдат депозирани до 23.02.2016 г. включително на гише № 6 в информационния център на Община Шумен или на e-mail: obsavet@shumen.bg.

ШУМ.БГ