Представители на водещата младежка програма за личностно развитие и постижения Международната Награда на Херцога на Единбург гостуват днес и утре в Шумен.

Целта на посещението е да се представи програмата пред местните образователни институции, младежи и шуменските фирми и представители на бизнеса.

Пред местня бизнес ползите, предимствата и концепцията на праграмата ще бъдат разяснени утре, а днес, в Областна управа беше проведена среща с представители на шуменски училища.

Програмата е ориентирана към младежи на възраст 14 – 24 години. Училищата могат да станат лицинзирани оператори на Наградата, а учителите – лидери /наставници/, които да работят с младежите.

„Участниците в Наградата се състезават със самите себе си, като предизвикват собствените си убеждения за това на какво са способни и до къде най-далеч могат да стигнат. Постигайки целите си младите развиват умения и качества, които остават за цял живот“, обясни пред ШУМ.БГ изпълнителният директор на фондация “Международна награда на херцога на Единбург – България”  Любомира Велчева.

Тя допълни, че младежите могат да участват в Програмата на три нива: Бронз, Сребро и Злато. Във всяко ниво те си поставят предизвикателни и развиващи ги цели в направленията доброволчество, физическа активност и практически умения и взимат участие в приключенско пътуване. Инициативата стимулира младите хора да развиват своята самодисциплина при определяне и постигане на цели, формиране на лидерски качества и умения за работа в екип, както и да усъвършенстват физическата си активност.

“Тези ценни качества са от съществено значение за личностното и професионално бъдеще на младите хора, а от там и за развитието на България. Това е и основният повод през 2014 година да основем организация, която да развива Наградата в България”, сподели още Любомира Велчева.

Представителството на Наградата в България вече е лицензирало 27 организации, които предоставят на младежи възможност за участие в програмата. Обучени са Лидери, а над 240 младежи от страната участват в програмата и всеки ден постигат своите индивидуални цели.

През месец януари, лично президентът на България, който е и патрон на инициативата в страната, поздрави първите 25 младежи, които успешно са преминали през Програмата. Те получиха, своите значки и сертификати.

Международната награда на херцога на Единбург е основана във Великобритания през 1956 г. от съпруга на кралица Елизабет II, Негово Кралско Височество Херцогът на Единбург. Наградата e глобална инициатива, която вече са се включи над 8 000 000 младежи от 144 различни страни.

В България Наградата официално стартира в началото на 2014 г. под официалния патронаж на г-н Росен Плевнелиев, президент на България и има подкрепата на Британското Посолство, Министерство на образованието и науката и редица бизнес организации.

ШУМ.БГ