Община Шумен няма да е готова да поеме дейностите по сметосъбиране и сметоизвозване до 23-ти юли, когато изтича концесионния договор с „Титан БКС“. Също така, за да заработи новото общинско предприятие по чистотата, не достигат около 4 млн.лв.

Това са част от изводите, направени от инж. Иван Йонков, на когото общинското ръководство е възложило да изготви Модела на бъдещото предприятие. В документа от 47 страници бившият зам.-кмет анализира няколко варианта за старта му.

Първият от тях предвижда започване на дейността от началото на октомври 2016, но само с някои дейности – без зимно почистване и без сметоизвозване от селата. Йонков обаче казва, че този вариант е практически неосигурен.

Във втория, озаглавен „оптимистичен“, се предвижда старт на всички дейности да бъде даден от началото на 2017-та. За целта обаче трябва отнякъде да се намерят 5,134 млн. лв и да няма обжалвания на процедури. Вариантът е определен като „много рисков“.

„Реалистичният“ вариант за начало на всички дейности на ОП „Чистота“, според инж. Йонков, е 15-ти август 2017-та.

Той дава и още един вариант – с удължаване срока на концесията с „Титан БКС“ и успоредно създаване на общинската "Чистота".

Според него основните проблеми пред старта на новото предприятие са липсата на техника – трябват 28 машини, както и нуждата от време за изграждане на депо на предприятието на мястото на казармите на Пети полк. Не на последно място е наложително да се купят и нови казани, тъй като сегашните не е твърде ясно чия собственост са – дали на общината, или на "Титан БКС“.   

„Очевидно е, че до края на 2016 г. се налага друг изпълнител да извършва дейностите по чистота. От гледна точка на общинския интерес – да не се допусне прекъсване на процеса на сметоизвозване и останалите дейности от договора за концесия, до когато се създаде готовност ОП „Чистота“ да извършва тази дейност, община Шумен е целесъобразно да инициира продължаване срока на Договора за концесия по реда на чл. 70, ал. 3 от Закона за концесиите“, препоръчва Йонков. Той смята, че няма възможност да се търси друг временен изпълнител чрез процедура по Закона за обществените поръчки.

В заключение специалистът предлага създаването на предприятието да се обезпечи финансово с теглене на облигационен заем в размер на 3,966 млн.лв със срок на изплащане от 10 години.

Въпросът за създаването на Общинско предприятие „Чистота“, заедно с изготвения от Иван Йонков Модел, ще бъде разгледан от Общинския съвет на заседание на 31-ви март. 

ШУМ.БГ