Носителите на „Наградата на Шумен“ в системата на образованието бяха определени днес с гласовете на комисията по образование към Общинския съвет. Вотът беше таен, но в почти всички категории шестимата членовете на комисията бяха гласували единодушно.

Така с шест гласа „За“ наградата на Шумен за Ученик на годината в хуманитарната и природоматематическата област отива при дванадесетокласника Валентин Борисов, ученик от ПМГ „Нанчо Попович“.

За тази категория имеше още една номинация – тази на Антон Чернев, отново от Математическата гимназия. Дискусия предизвика писменото предложение, отправено от Бисерка Йовчева, член на комисията, която не присъства в залата, наградата да бъде поделена от двамата ученици. Членовете на комисията Живка Тонева, както и председателят й Валентина Тодорова, изказаха мнение обаче, те колкото и да заслужават двамата номинирани, наградата няма как да бъде поделена от двамата, тъй като това е в разрез със статута.

За Ученик на годината в областта на изкуството и спорта бе определена Александрина Михайлова, ученичка в ОШИ – оперно и класическо пеене. В категорията Учител на годината в системата на предучилищното образование наградата на Шумен отива при Красимира Колева от ЦДГ № 25 „Братя Грим“. За наградата имаше още две номинации – за учителя по музика от ЦДГ „Конче Вихрогонче“ Светлана Чехо и за старши учителя в същата градина Лиляна Спасова.

Учител на годината в сферата на природните, математическите и техническите науки става  Стоян Митев, преподавател по Човекът и природата, Физика и Химия във Второ ОУ „Д-р Петър Берон“.

Емилия Божилова пък бе определена за носител на наградата в категория Учител в сферата н хуманитарните науки. Тя преподава по музика и естрадно пеене в СОУ „Сава Доброплодни“.

Директорът на ОДЗ „Светулка“ Надежда Минчева пък става директор на детска градина за годината, а наградата за принос в областта на природните науки отива при преподавателя в катедра „Биология“ на Шуменския университет Проф. д-р Цветеслава Игнатова – Иванова.

Наградата за принос в сферата на хуманитарните науки е присъдена на ръководителя на филиала на НАИМ доц. д-р Стела Дончева.

Педагогическият колектив на ОДЗ „Щурче“ бе избран измежду три номинации за педагогически колектив в системата на предучилищното образование. Педагогически колектив в системата на училищното и извънучилищното образование отива при този на НУ „Княз Борис“ I, който получава пет гласа. Един глас е отишъл при другия номиниран – колективът на ОДК – Шумен.

Физическо лице - носител на наградата е Константин Крумов, мениждър Маркетинг и продажби във фирма „Херти-М“.  Според статута за присъждане на Наградата на Шумен в системата на образованието, той ще получи диплом и знак на Общината.

За ученици и студенти наградата е диплом и парична сума от 200 лв. Директори и учители получават диплом, знак на Общината и парична награда в размер на 600 лв. Диплом, плакет и 800 лв. пък получават колективите.

ШУМ.БГ