12 обекта в Шумен ще бъдат ремонтирани с финансовата помощ по Оперативната програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. Те са включени в проектните предложения и вече предоставени на управляващия орган. Общият размер на средствата е 26 336 039 лева, насочени за подобряване на градската среда, социалната, образователната и културна инфраструктура, съобщи днес на брифинг заместник-кметът Росица Антонова.

Градска среда

Над 7 млн. лв. ще бъдат вложени за благоустрояване, изграждане и рехабилитация на пешеходни алеи и тротоари, озеленяване и подмяна на улично осветление в кв. „Тракия“, в това число и 11 улици, рехабилитация ще се направи на ул. „Тича“, благоустрояване на зелена площ до поликлиниката, района на кръстовището на бул. „Симеон Велики” и ул. „Станционна”, включително тротоари, вътрешно-квартални алеи, площадки, осветление. Още един проект е включен в това направление – благоустрояване, изграждане и рехабилитация на пешеходни алеи и тротоар в района на ул. „Съединение“ от пенсионерски клуб № 7 до Съдебната палата в т.ч. улично осветление и озеленяване“, обясни Дияна Стефанова, главен архитект на общината.

За изграждане на социалната и културна инфраструктура

са предвидени над 6,4 млн. лв. С близо половината от тях – 2 929 500 лева ще бъдат изградени два четириетажни жилищни блока с общо 50 апартамента с площ по около 40 кв. метра, предназначени за специалисти и млади семейства. Според арх. Стефанова, най- важният обект в направлението за културна инфраструктура е Младежкият дом в Шумен, където са съсредоточени голяма част от младежките дейности. За ремонт на покрива и цялостно саниране на сградата – подмяна на дограми, фасади, топлоизолация, изграждане на достъпна среда за инвалиди и др. са предвидени близо 2 млн. лв. Възстановяването на Летния театър е другият значим проект в това направление. Там се предвижда с над 1,5 млн. лв. да се извърши цялостна реконструкция на амфитеатрално разположените места за публиката, възстановяване на сцената, санитарно-хигиенните помещения, гримьорните, цялостно облагородяване и озеленяване на района. „Поради некачествена подготовка на проектната документация по проекта от предишния кметски екип сега се налага цялостно препроектиране, а строителство е планирано за 2018 година“, уточни главният архитект.

В частта за образователна инфраструктура

в Инвестиционната програма на община Шумен са предвидени за ремонт на училищни сгради над 12 млн. лв. С тези средства ще се реновират СОУ “Васил Левски” за близо 4 млн. лв., СОУ “Трайко Симеонов” за 4,8 млн. лв, над милион ще бъдат предоставени за реновиране на НУ "Илия Рашков Блъсков" и над 3,3 млн. лв. за  СОУ “Панайот Волов”. „Това са училища, на които ремонти не са извършвани над 20 г., началното училище е строено през 1905 г. и тези учебни заведения са единствени в отделните райони на града“, уточни главният архитект.

До 2018 г. 50% от проектите трябва да се реализират, за да бъдат дофинансирани, според изискванията на Програмата. Пак според Програмата, ако общината спести средства от обществените поръчки, ако други общини не изпълнят своите задължения, то средствата им се преразпределят към общини, които има проектна готовност. Община Шумен вече е направила предложение, освен обектите, предвидени за изпълнение в основния списък и за включване на

допълнителни проекти в Инвестиционната си програма.

Общата сума за тях е 13 247 079 лева. Очаква се тя да бъде осигурена от евентуалното преразпределение на средства след 2018 г. До тогава общината е заявила намерение да преработи изцяло проекта за благоустрояване и изграждане на пешеходни алеи и тротоари в района на бул. “Славянски” от площад “Кристал” до хотел “Мадара”. Сумата, предвидена за този проект, е 6 195 350 лв. „Предложението, подготвено от предишното общинско ръководство, беше проверено и върнато със забележки от управляващия орган, защото предоставената по него документация беше непълна както по отношение на обема така и по отношение на съдържанието на проекта. Предстои да бъде направено цялостно или частично препроектиране. Въпреки че общината е получила техническа помощ за неговата подготовката, сега се налага част от тези средства да бъдат върнати на държавата, а общината да го доработи със собствени пари“, обясни арх. Стефанова.

В резервните предложения е включен Регионалният исторически музей с ремонт на покрива и цялостно саниране на сградата за сумата от 2,4 млн. лв., благоустрояване на дворовете на СОУ „Сава Доброплодни“, на ГПЧЕ „Н. Й. Вапцаров“ и на целия училищен комплекс около сградите за над 2 млн. лв., цялостно саниране на сградата на СОУ „Йоан Екзарх Български“, реконструкция на полуподземен етаж и изграждане на столова за 2,1 млн. лв.

ШУМ.БГ