Близо 50% от явилите се днес в Шуменска област зрелостници на втората задължителна матура пишат по предмета Биология и здравно образование. Техният брой е 577 от общо явилите се 1188 дванайсетокласници, съобщиха от Регионалния инспекторат по образование.

Сред предпочитаните предмети е и географията, избрана от 188 ученика, както и англйския език – 183-ма. Като четвърто предпочитание се оказа философския цикъл, където пишат 145 зрелостника.

Най-малък интерес зрелостниците са проявили към испанския език, където само един от явилите се пише, към руския език, където са едва 4-ма дванайсетокласници и 3-ма само пишат по Химия и опазване на околната среда. Нито един от явилите се не е избрал френския език.

За втората задължителна матура, на която дванайсетокласниците сами избират по кой предмет да пишат, общо допуснатите зрелостници в областта са 1244, от които 56 не са се явили днес.

По-късно от просветния инспекторат съобщиха, че изпитът е протекъл нормално във всички училища и няма хванати да преписват.

ШУМ.БГ