От днес в шуменския Диагностично-консултативен център заработи стационар с 6 легла, където ще се извършват амбулаторни процедури – малки хирургически операции, съобщи за ШУМ.БГ управителят на поликлиниката д-р Димитър Костов.

"За първи път подписахме договор с касата и за болнична помощ. Това стана през март, регистрирахме стационар, извършихме ремонт на приземния етаж на поликлиниката  и ще извършваме дейности, отчитани като болнична помощ. За малки хирургически интервенции вместо пациентите да лежат в болницата по 2-3 дни, тук може да се извърши тази дейност, болният да престои 2-3 часа и да се прибере вкъщи", обясни д-р Костов.

Според него вече е променен и договорът с РЗОК за специализирана извънболнична помощ, където са включени нови специалности, с които поликлиниката разширява дейността си. Вече в лечебното заведение има уролог, пневмолог, гастроентеролог, гинеколог.

Факт е и първият апарат в доболнична помощ - японска апаратура „OLYMPUS“ за фиброгастроскопия. Тя е закупена за близо 50 000 лв. и с нея работи д-р Станимир Стефанов. Според него с новия апарат вече са извършени над 20 изследвания на пациенти от Шумен, Търговище, Попово и др. Диагностикът е категоричен, че фиброгастроскопията, която се извършва посредством специален огъваем оптически уред, даващ възможност за подробно оглеждане на всички полета на стомашната и дуоденалната лигавица, вземане на материал за биопсия, е единственият начин да се постави точната диагноза.

"С изграждане на стационара, с който се изнася част от болничната в извънболнична помощ, с  привличане на нови специалисти, със закупуване на новия медицински апарат направихме първите си стъпки към разширяване на дейността ни. Целта ни е така да я развиваме, че не само да влезе пациентът в кабинет да се прегледа, а специалистите да поставят точни диагнози, и тогава да го изпратят за лечение в болница", каза д-р Костов. Той уточни, че към момента ДКЦ-I работи с доброволните фондове - т.нар. доброволни здравни каси, и добави, че вече има два сключени договора, но тепърва предстоят редица разговори и с другите фондове.

ШУМ.БГ