Проектът на „Инер Уил клуб – Шумен - „Дарявай, докато четеш“, с реализацията на който дамите от клуба искат да провокират детската любознателност, стартира свой уебсайт - www.chetidari.bg.

Това стана в деня – 11 май, когато Шумен празнува и почита светите братя Кирил и Методий.

„До момента в него вече са се регистрирали 57 ученици, прочетени са 20 книги, разпределени са 80 кредита за благотворителни каузи“, каза за ШУМ.БГ  ръководителят на проекта Катя Александрова.

Затова е и създаденият уебсайт, който съчетава полезното с приятното и всичко е една виртуална игра – любознателна, печеливша и благотворителна. Любознателна, защото за всяка от трите възрастови групи – от 1 до 4 клас, от 5 до 8 клас и от 9 до 12 клас има подбрани литературни произведения и разработен списък с въпроси. При правилното решаване на тестовете, идва втората част от играта – печелившата, чрез която  регистрираният ученик вече е натрупал точки в сметката си, а после си избира в коя от благотворителните каузи, посочени в сайта да ги дари.

„Иска ни се да провокираме и да затвърдим доброто у децата, защото знаем, че те са много състрадателни, готови да помагат, и по този начин да привлечем вниманието им към четенето“, каза Александрова. Тя отново се обърна към учениците да помагат, да заработят свои средства и после да ги дарят, а това може да стане само, ако отворят сайта, четат и покажат какво са научили.

За реализиране на проекта „Дарявай, докато четеш“ „Инер Уил клуб - Шумен спечели конкурс пред Общински фонд „Култура“. Клубът на дамите заедно с Ротари клуб и техни партньори са дарители на проекта, а сред неговите приятели са Божана Апостолова, поет и писател, режисьорът Явор Гърдев, актьорът Ненчо Балабанов, поп певиците Поли Генова и Йоанна Драгнева.

ШУМ.БГ