Падналият този следобед дъжд наводни мазета и блокира улици в Шумен. До 20,30 часа в РС „Пожарна безопасност и защита на населението” постъпиха 15 сигнала за оказване на помощ. Повечето от тях - за отводняване на мазета и къщи.

“И в момента работят 4 наши екипа”, каза началникът на пожарната Красимир Колев.

Репортер на ШУМ.БГ видя, че нивото на “Поройна” се вдигна с около 3 метра, но реката не успя да излезе от коритото си. Автомобил с мъж и жена бе завлечен под моста на бул. “Симеон Велики”. Огнеборци ги изведоха от колата. 

Има много закъсали автомобили по “Ришки проход”, по “Симеон Велики”, наводнени мазета и извадени капаци на шахти, но положението се нормализира. Очаквах по-големи поражения”, каза за ШУМ.БГ главният експерт "Отбранително-мобилизационна подготовка" в община Шумен Дилян Узунски.

Той добави, че е паднал голям бор върху къща на ул. “Стилиян Чилингиров”, но за щастие никой  не е пострадал.

От Хидрометеорологичната обсерватория в града съобщиха, че количеството дъжд, паднал над Шумен, е 39 литра на квадратен метър. Утре също може да вали, но се очаква времето да се оправи във вторник.

В понеделник от пресцентъра на общината съобщиха, че оглед е показал, че 30% от дъждоприемните шахти в града са запушени след дъжда. „Останалите 70 процента от шахтите са в добро състояние, показва проверката на екипите на общинското предприятие „Строителство и благоустройство“ от тази сутрин.  Огледът е започнал от най-уязвимите места, след това ще продължи и по останалите улици на града“, казаха от общината.

Заради щетите от пороя в 13,00 днес ще има извънреден брифинг.  

ШУМ.БГ