Над 50 шофьори, работници и служители на фирмата, която събира боклука на Шумен „Титан-БКС“, се събраха на протест пред сградата на община Шумен с искане да продължат работата си.

Служителите изказаха притеснения, че след като договорът на концесионера изтече на 23 юли, те ще останат без работа и доходи.

Протестиращите бяха поканени на разговор от кмета Любомир Христов в сградата на администрацията. Работниците излъчиха 6 свои представители, които се качиха при него.

Хората му зададоха два въпроса - "Какво ще стане с нас?" и "Защо „Титан-БКС“ не е поканена да участва в преговорите за почистването на Шумен след 23 юли?".

Любомир Христов пое ангажимент пред протестиращите да разговаря с фирмите, които ще започнат да чистят Шумен и част от работниците на „Титан-БКС“ да бъдат наети на работа от тях. След година, когато договорът на фирмите изтече и общината поеме част от събирането на боклука, работниците ще бъдат преназначени в общинското предприятие „Чистота“.

На другия въпрос кметът отговори, че негово задължение е да се грижи за жителите на цялата община и затова иска да намали разходите по сметосъбирането. В този смисъл офертата на „Титан-БКС“ не е изгодна за общината.

Утре сутринта предстоят разговори с трите фирми, които са поканени да се включат в обявената обществена поръчка за чистенето на Шумен и кварталите на обща стойност 2,5 млн.лв. без ДДС. Процедурата е съкратена от типа „договаряне без предварително обявление“.

По време на разговора днес стана ясно, че вчера „Титан-БКС“ е подала оферта към община Шумен за сметосъбиране в града и селата на стойност 2,5 млн. лв.

Любомир Христов попита защо чак сега е подадена офертата и заяви, че администрацията ще спази процедурата, което означава, че тази оферта на сегашния концесионер няма да бъде разгледана.

ШУМ.БГ