Окръжният прокурор на Шумен Диан Дорлапчиев бе освободен като административен ръководител от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет поради навършване на пенсионна възраст. Диан Долапчиев ще оваканти поста на 21 юли.

Заради проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества вчера Прокурорската колегия на ВСС поощри Долапчиев с отличие „личен почетен знак първа степен – златен“.

“Радвам се, че успях да осъществя заложеното в програмата си, с която кандидатствах в конкурса за поста. През 3-те години начело на Окръжната прокуратура в Шумен сме били винаги на средните нива за страната, което е един добър показател”, каза за ШУМ.БГ Диан Долапчиев. Той добави, че е изключително доволен от работата си в шуменската прокуратура и от отношението на всички колеги – прокурори и следователи, с които е взаимодействал през годините.

До обявяване на конкурс за административен ръководител на Окръжна прокуратура Шумен,  постът ще бъде заеман от заместниците на Долапчиев прокурорите Мария Георгиева и Орлин Куздов.

Диан Долапчиев е в системата на държавното обвинение от 1984 г., а в Шуменската окръжна прокуратура работи от 2008 г.  Той оглави прокуратурата през юли 2013 година след като спечели обявения от ВСС конкурс. Заедно с него тогава за окръжен прокурор на Шумен кандидатстваха зам.-окръжният прокурор Димитър Димов, говорителят на държавното обвинение в Шумен Орлин Куздов и прокурор Димитър Арнаудов.

ШУМ.БГ