Правителството на Саудитска Арабия е предложило помощ на Германия при разследването на терористичните актове в баварските градове Ансбах и Вюрцбург, предава руската редакция на Deutsche Welle, позовавайки се на немския ежедневник Der Spiegel. Става дума за издирването на възможни организатори, които може да се намират в близкоизточното кралство.

Обикновено Рияд действа сдържано в отговор на изказвани подозрения, че подкрепя терористичната групировка „Ислямска държава“ или други радикални ислямисти. Но този път саудитците сами предлагат „да направят всичко, за да изяснят мотивите за терористичния акт“.

Според данните на следствието и двамата терористи малко преди извършването на нападенията са поддържали контакт чрез интернет-чат с възможни организатори от „Ислямска държава“. Следите, оставени в мрежата, водят към телефонен номер в Саудитска Арабия. Следователите предполагат, че мъжете са получили преки инструкции за извършването на терористичния акт.

Ако саудитците си сътрудничат със следствието на Германия, то може да помогнат да се установи личността на този, който е влязъл в контакт с извършителите на нападението.

Агенция "Фокус"