Партията на германския канцлер Ангела Меркел – Християндемократическият съюз (ХДС) - обсъжда дали да се въведе забрана за носене на бурки, предаде ДПА.

"Делегатите на ХДС са на мнение, че пълното покриване на лицето не помага за интеграцията", обяви партийният секретар Петер Таубер.

По-късно тази седмица провинциалните министри на вътрешните работи от редиците на партията ще се срещнат, за да изработят предложение за забрана за носенето на бурки на обществени места по аналогия с Франция и Белгия.

Местни власти в някои европейски страни също въведоха подобни ограничения.

Въпреки това вътрешният министър на федералното правителство Томас де Мезиер отхвърли идеите за подобна забрана.

Таубер говори след среща на изпълнителния съвет на ХДС, първата след като вчера Меркел се върна на работа след традиционната си лятна почивка в Германия и Италия.

По време на триседмичния й отпуск се увеличи общественият страх, че сред огромния брой мигранти, които Германия прие миналата година, може да има потенциални терористи. Причината за тези настроения са серията от атаки миналия месец – в Мюнхен, Ансбах и Вюрцбург. Последните две бяха свързани с групировката "Ислямска държава".

Нападенията принудиха вътрешният министър да изработи нов пакет от мерки за сигурност. Но предвид предстоящите следващия месец важни местни избори в две провинции регионалните министри на вътрешните работи подготвят свой набор от мерки за повишаване на обществената сигурност.

Освен забраната на бурките, в редиците на ХДС има подкрепа и за идеята на вътрешния министър на Бавария Йоаким Херман за отмяна на двойното гражданство с аргумента, че това ще помогне за намаляване на заплахата от тероризъм.

Въпреки това Таубер обясни, че националният съвет е отхвърлил всякакви идеи за промени в правилата за предоставяне на двойно гражданство, което така или иначе се позволява само в ограничен брой случаи.

Вчера германското контраразузнаване обяви, че е регистрирало стотици опити на радикални ислямисти да привличат в редиците си мигранти, обитаващи бежански центрове. Според директора на агенцията Ханс-Георг Маасен става въпрос за над 340 подобни инцидента.

dnevnik.bg