Новият данък за таксиметровите автомобили в Шумен ще бъде 400 лв., реши Общинският съвет.

Той влиза в сила от 2017-та и заменя корпоративния, който досега се плащаше на база на оборота. Данъкът се въведе със Закона за местните данъци и такси,  като той даде възможност всяка община сама да определи размера му в границите от 300 до 1000 лв. на кола годишно.

До решението за размера на шуменския данък се стигна след кратък дебат в сесийна зала. Съветниците от БСП и Атака предложиха данъкът да е 300 лв., тези от ДПС и АБВ се спряха на 350 лв.

Мотивът на председателя на групата социалистически съветници Данаил Данчев бе, че всеки лев на данък, по-висок от минималния, би натоварил директно гражданите, тъй като в Шумен няма добре развит автобусен транспорт и хората масово ползват таксита.

Че високият данък ще рефлектира на цената на таксиметровата услуга се изказа и Валентин Велев от АБВ. Той представи справка, според която в съседните градове километърът се таксува по-скъпо и има опасност и в Шумен да се повиши.

Бе прочетено и становището на шуменския клон на Националния съюз на превозвачите, в което те искат данъкът да е между 300 и 350 лв.

Първо бе подложено на гласуване предложението на кметската администрация, а именно – 400 лв. То бе подкрепено от 25 от съветниците - на ГЕРБ, РБ, ВМРО и НФСБ. 7 се въздържаха и 7 бяха против.

ШУМ.БГ