През последните месеци рейтингът на Меркел спадаше неудържимо - най-вече заради бежанската ѝ политика. Сега обаче, само за 1 месец, тя повиши рейтинга си с цели 9 пункта, предаде Дойче веле.

В каква степен са доволни германците от работата на своите водещи политици е един от главните въпроси, задаван в ежемесечното допитване на институт "Инфратест димап”. В актуалното допитване начело на класацията е министърът на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер - 75% от анкетираните са доволни или дори много доволни от неговата работа.

Второ място заема министърът на финансите Волфганг Шойбле, който получава 63% одобрение. Трета е канцлерката Ангела Меркел с 54%. Тоест, повече от половината германци са доволни или много доволни от нейната работа. А това означава, че за един месец Меркел е повишила рейтинга си с цели девет пункта. Канцлерката стои значително по-добре от правителството в цялост, от чиято работа са недоволни 52% от германците. Още по-ниска е подкрепата за политическите партии.

През последната година рейтингът на кабинета е пряко свързан с усилията за справяне с бежанската криза. Както е известно, за този период Германия прие близо 900 000 бежанци, а в резултат на това най-вече Меркел изгуби доста доверие.

"Инфратест димап” попита анкетираните кои задачи, свързани с интеграцията на бежанците, трябва да се решават с предимство. На първо място излезе очакването тези хора бързо да усвоят немския език и да приемат основните ценности на тукашното общество.
Мнозинството германци не вярват, че може да се намери общоевропейско решение на проблемите с приема и обгрижването на бежанците. Освен това 56% от анкетираните се опасяват, че влиянието на исляма в Германия може да нарасне още повече. Успоредно с това обаче повечето хора смятат, че опасността от насилия в страната идва по-скоро от десните екстремисти, отколкото от потенциални или реални ислямисти.

Проучването показва още, че традиционната политика видимо се е отчуждила от гражданите. Полза от това развитие извлича най-вече дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия”, която печели подкрепа най-вече в Източна Германия. 80% от привържениците ѝ заявяват, че не са доволни от начина, по който функционира демокрацията в страната.

mediapool.bg