Премиерът на Шотландия Никола Стърджън ще опита да обедини и поведе опозицията срещу т.нар. "твърд Брекзит" по време на конференцията на Шотландската национална партия, която започва днес.

"Консерваторите използват резултата от референдума като предлог за "твърд Брекзит", за който нямат мандат, но който са решени да наложат, независимо от унищожителните последствия", ще заяви тя в реч, цитирана от агенция "Ройтерс".

"Брекзит се превърна в Брекзит на торите", ще каже Стърджън, чиято държава гласува със 62% на 38% за оставане в Европейския съюз. "Предполагам, че много хора, които гласувахте за излизане, сега наблюдавате действията и реториката на правителството и си мислите "Не гласувах за това".

Изявлението на Стърджън ще бъде част от опита ѝ да поведе група опозиционно настроени депутати, сред които лейбъристите и либералдемократите, както и някои членове на Консервативната партия.

Изявленията на премиера Тереза Мей в последните седмици говорят, че тя ще опита да приложи т.нар. "твърд Брекзит" - сценарий, в който ограничаването на имиграцията ще бъде по-важно от запазването на достъпа до единния пазар на Европа.

Днес във Великобритания Върховният съд започва да гледа дело, на което ще трябва да реши дали правителството има право да задейства процедурата по напускане на съюза, без това да бъде одобрено от парламента.

Ако магистратите отсъдят в полза на ищците, депутатите ще трябва да гласуват "за" или "против" Брекзит, което на теория означава, че те могат да откажат да приложат на практика резултата от юнския референдум.

Мнозинството депутати агитираха британците да гласуват "за" оставане в Европейския съюз. Ако правителството загуби, то има право и да отнесе въпроса до Европейския съд в Люксембург, отбелязва Би Би Си.

Премиерът Тереза Мей, която заяви, че ще активира член 50 от Лисабонския договор догодина, заяви, че парламентът ще дебатира напускането на ЕС, но категорично изключи възможността за гласуване.

dnevnik.bg